Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban

Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban Kultúra

November 14-én 19 órai kezdettel a Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében mutatják be Krecht Gyöngyvér Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban a kezdetektől a II. világháború végéig című könyvét. A kiadvány alapjául a Székely Mikó Kollégium elismert pedagógusának 2018-ban megvédett doktori dolgozata szolgált.

Hirdetés
Hirdetés

A könyv a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai által előadott dramatikus-teátrális jellegű előadásokat, tornaünnepélyeket, zene- és énekkari előadásokat, valamint a színjátszó csoportok kialakulását tekinti át. Forrásul a helyi újságok korabeli kiadványai, az iskolai dokumentumok, évkönyvek, a tanári gyűlések jegyzőkönyvei szolgáltak. A diákok által előadott, a tanárok által rendezett jeles eseményekhez kapcsolódó műsorok, performatív cselekedetek a kőszínház megalapításáig pótolták annak hiányát, alakították a város és a környék polgáraiból alakult közönség ízlését.

Az írásos dokumentumok tanúsága Székelyföldön a csíksomlyói kolostorban már az 1670-es években kimutatható a műkedvelő diákszínjátszás, Sepsiszentgyörgyön a 18. század óta létezik. Az 1959 őszén már gimnáziumi osztályt indító Székely Mikó Kollégiumban a 19. század végéig vezethetők vissza a gyökerei, ami kezdetben spontán szereplőt igénylő műsorszámokban nyilvánult meg, mint például 1897-ben az Arany János születésének 80. évfordulója alkalmával rendezett irodalmi emlékünnepélyen. József Álmos sepsiszentgyörgyi helytörténész kutatásaiból tudjuk, hogy 1930-ban már – a szegény sorsú tanulók megsegítésére rendezett táncestély keretében – Somogyváry Gyula Virágember című, II. Rákóczi Ferencet idéző, 12 képre tagolódott egyfelvonásos drámáját adták elő a diákok a tornaterem színpadán.

 

A diákelőadások tartalma az alkalmaktól függött. Többnyire tanévnyitókon, tanévzárókon, történelmi események, politikai személyiségek, egyházi és közméltóságok, a magyar irodalom nagy egyéniségeinek születési évfordulóin, városi ünnepségek – jótékony célú estélyek, bálok – alkalmával, egyházi ünnepségeken szerepeltek. Így például az iskolaalapító gróf Mikó Imre születésének 100. évfordulójára szervezett ünnepségsorozaton, Zabolán és a tanintézményben, valamint a tanintézmény zászlóavatási ünnepségén. A tanintézmény gazdag kulturális élete hatással volt a városéra is, alakította polgárainak ízlésvilágát. Olyan mintát teremtett, amelyet a tanintézmény jelenleg is követ. A diákszínjátszás egyik nagy érdeme az, hogy jelentősen hozzájárult a színházat kedvelő és igényes közönség formálásához, így az 1948-ban megalakult kőszínház már értő közönséget talált.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy keddi rendezvényén a szerzővel – a könyvet megjelentető Tinta Könyvkiadó részéről – Horváth Zita és Kopacz Attila beszélgetnek Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, az intézet vezetője moderálásával. Az alkalmat a Székely Mikó Kollégium diákjainak rövid előadása színesíti, a végén lehetőség lesz a könyv megvásárlására, illetve dedikálásra is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük