Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az összefogás mentette meg a 33. Népzene- és Néptánctalálkozót

Az összefogás mentette meg a 33. Népzene- és Néptánctalálkozót Kultúra

Hosszú előkészületeken volt már túl a Háromszék Táncegyüttes (HTE), illetve a Lajtha László Alapítvány a 33. Népzene- és Néptánctalálkozó kitűzött dátuma előtt két héttel, amikor a román kormány sürgősségi kormányrendelettel korlátozta az önkormányzatok költségeit, következésképp a találkozóhoz való hozzájárulásukat is. Ennek következményeitől lesújtva már a rendezvény elmaradását, illetve jelentős leszűkítését fontolgatták a szervezők, amikor több helyről is segítség érkezett, és pénteken sajtótájékoztatón jelenthette be a HTE vezetősége, valamint a táncegyüttest fenntartó Kovászna megyei tanács elnöke, Tamás Sándor, hogy alig-alig csorbulva, az eredeti elképzelések szerint tartják meg a találkozót.

Hirdetés
Hirdetés

A 33. Népzene- és Néptánctalálkozót november 10-11-én szervezik meg, az első napon a programok helyszíne a Tamási Áron Színház lesz, második napra viszont a Sepsi Arénába költöznek, ahol a gyermekeknek, ifjaknak, majd a felnőttekek szóló műsorral és számos kísérő rendezvénnyel várják a háromszékieket és minden érdeklődőt .

A szervezés jól indult, hiszen Kovászna Megye Tanácsa első perctől állta a cechet, azaz 80%-ban fedezte (volna) a költségeket, a maradék 20%-ban pedig az Erdélyi Hagyományok Háza járult volna hozzá támogatott produkciók elhozásával a néptánctalálkozóhoz, részletezte Virág Endre, a HTE igazgatója az előzményeket. Miután kiderült, hogy a kormányrendelet miatt a rendezvény finanszírozásának jórésze kiesik, újratervezésre volt szükség.

Ekkor érkezett a segítség, Kelemen László és az Erdélyi Hagyományok Háza részéről, ugyanis felvállalták az 50%-nál is magasabb hozzájárulást, illetve a HTE is újratárgyalta az árakat több fellépővel, szolgáltatóval: közülük jónéhányan gyakorlatilag ingyen is készen álltak hozzájárulni a programhoz. Így az összefogásnak köszönhetően az eredeti rendezvényterv „kevésbé sérült” változata fog megvalósulni, mondta Virág Endre, ehhez pedig Sípos Noémi, a HTE aligazgatója hozzátette: „Ez a nagy múltú rendezvény befészkelte magát a sepsiszentgyörgyiek szívébe. Erőt ad nekünk, hogy egy megtartó közösségben végezzük a munkánkat.” Mindamellett a szervezők kérik, hogy a szentgyörgyi közönség is tisztelje meg a jelenlétével a rendezvényt, hiszen a jegyárakból származó bevétel is fontos a költségvetésben. A maguk részéről ugyanakkor arról biztosítják az érdeklődőket, hogy a térség egyetlen nagy folklórfesztiválján „csecsemőkortól a nyugdíjasokig” mindenkinek minőségi időtöltést, értéket nyújtanak.

A #Sepsi felirat is ünnepi gúnyát öltött a 33. Népzene- és Néptánctalálkozó tiszteletére. Fotó: Tamás Sándor/Facebook

A kormány nemcsak a beruházásokat, hanem a kulturális életet is lebénította, állította Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke. Mint elmagyarázta, a néptánctalálkozó összköltségvetése mintegy 300.000 lej, ennek 80%-át már év elején elkülönítettték a költségvetésben, viszont a mostani rendelet értelmében a már korábban megkötött szerződéseknek sem tudnak eleget tenni, mert a hátralevő két hónapban az első kilenc hónap kifizetéseinek havi átlagát költhetik el: ez a HTE esetében 50 ezer lej, de a táncegyüttes így nem tud kifizetni egy 250 ezer lejes számlát. Az sem jöhetett szóba, hogy a megye tegyen eleget a fizetési kötelezettségnek, hiszen a szerződéseket a HTE kötötte meg. Ebből a kelepcéből mentette meg őket a Hagyományok Házának nagylelkű gesztusa.

„A lényeg nem a pénzen van. A HTE egy nagyon erős kisugárzású szellemi és kulturális erőtere Háromszéknek. Nekünk, önkormányzati vezetőknek, rendkívül fontos a kulturális háttér. Romániában lakosságarányosan a sepsiszentgyörgyi és a Kovászna megyei önkormányzat fordítja a legtöbb pénzt a kultúrára és ez kiemelten igaz a saját nemzeti identitásunkat teremtő és erősítő intézményekre” – mondta a tanácselnök.

A 33. Népzene- és Néptánctalálkozó pénteken délután 16 órakor flashmobbal rajtol el a város főterén, ahol a #SEPSI felirat is újjászületett erre az alkalomra: gyakorlatilag minden szentgyörgyi és meghívott néptáncos ott lesz, a Háromszéktől kezdve az amatőr tánccsoportokig és a meghívott adatközlőkig.

Számos nagy nevet találunk a műsorban, amelyek vonzásának nehéz ellenállni a népi kultúra, a hagyományok szerelmeseinek: Berecz András, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes, a Kolompos Együttes ott lesz a fellépők között. A IX. Székelyföldi Legényesverseny szintén része a kétnapos rendezvénynek. Szombaton az Arénában aprók és fiatalok gálája lesz majd a felnőtteknek szóló műsor következik, melyet hajnalig tartó táncház követ. Közel 500 gyermek, 300 fellépő tesz majd azért, hogy a nézők jól szórakozzanak, a szervezők legkevesebb 1200 személyt szeretnének körükben látni.

800 közreműködője lesz a rendezvénynek. Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Idén fiatalosabb arculatot választottak a rendezvénynek, hiszen a tizenéveseket korosztályát szeretnék leginkább megszólítani. A legkisebbeknek a szervezők Táncoló mesehősök címmel rajzpályázatot hirdettek, annak hatalmas sikere még őket is meglepte: több mit 500 rajz érkezett.

A színpadi műsor mellett számos gyermekfoglalkozás, játék, kézműves tevékenység, hangszersimogató, ismeretterjesztő filmvetítés, mesemondás, táncházas kvíz, nemez-, népi ékszer-, népviselet-, régiséggyűjtemény és fotókiállítás, kézműves vásár is része a gazdag programnak, melyet teljességében a www.hte.ro honlapon, illetve a Háromszék Táncegyüttes Facebook-oldalán találnak meg.
A sokszínű műsorból végül is csak két fotókiállítás marad el: Ádám Gyula fotóművész Arcpoétika című tárlata és Dávid Botond a világ népeinek viseleteit bemutató tárlata.

“Mutassuk meg Bukarestnek, ha összefogunk, megvalósítjuk álmainkat!”, zárta mondandóját Virág Endre, aki egyúttal arra biztatta a közönséget, hogy jelenlétével igazolja vissza, ha fontosnak találja munkájukat. Mindenkit arra biztatott, mondja ki a véleményét a látottakról, legyen az pozitív vagy negatív.

Belépőket a központi jegyirodában és a helyszínen lehet vásárolni, online jegyértékesítés nem lesz.

Fotó: Tamás Sándor/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. november 4., 15:14
    ÉRTÉKELÉS: 32

    Oh, hogy milyen ertelmes pofikat vag ez a Tamas Sandor ur ! Ezek az RMDSZ-esek mindenhez ertenek. Orvostudomany, szinhaz, politika, gazdasagtan, VADASZAT stb. Egyszeruen nagyszeruek es mindentudok. Ha jol emlekszem, meg volt egy ilyen mindentudo nagyvadasz, igaz O egyedul volt, hiszen O egyedi peldany volt ebben az orszagban, ezek egy kicsit sokan vannak, no de pontos hasonmasai annak a hires EGYEDI PELDANYNAK . Nem is csoda, hogy ilyen „jo uton halad ” ez az orszag ! Mar nem kell ide se penz, se magantulajdon, se emberi jogok betartasa, se alkotmany, se szabadsag, se orszag, semmi de semmi nem kell, hiszen ezek a mindentudo es mindenhez ertok elintezik a sorsunkat ! Na ELORE elvtarsak, a neomarxizmus magas csucsai fele ! „Spre piscurili inalte ale neomarxizmului „-mondana az elodjuk (ha meg elne, es ezek nem nyirtak volna ki egy karacsony estejen !), aki mint mondom egyedi volt es mindentudo, csak azzal a kulombseggel, hogy O legalabb nem volt hazaarulo !