Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az önazonosság megváltoztatható

Az önazonosság megváltoztatható Kultúra

Rendhagyó kiállítás nyílt pénteken este a sepsiszentgyörgyi Tein Teázóban, ugyanis a közszemlére helyezett képek egy olyan csoport tagjainak az ábrázolásai, akik különböző gyakorlatokon keresztül megpróbálták újraépíteni a memóriájukat, ezen keresztül pedig az önazonosságukat.

Amint azt Szigeti Noémitől, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület Erasmus plusz projekt részeként megvalósuló, Mnemosine nevű program irányítójától megtudhattuk, Mnémoszüné a múzsák anyja és az emlékezés istennője a görög mitológiában. A továbbiakban pedig elmagyarázta, hogy memóriánk a képzeletünket alkotó képekből áll, melyeken keresztül formát és tartalmat adunk a minket körülvevő és az önazonosságunkat meghatározó valóságnak. Identitásunk megváltoztatása tehát e képek kicserélésével érhető el, ezért gyakorlataik során a program résztvevői is erre törekednek.

A 19 éves Oláh Melinda a csoport egyik tagjaként a megnyitón így fogalmazott: „A kiállításnak anyagának létrehozására szánt négy hónap alatt rádöbbentem, hogy a figyelem is nagy szerepet játszik az alkotás létrejöttében, hiszen alapkövetelménye a helyes látás kialakulásának. Ami az identitást illeti, a kor, nem, nemzeti hovatartozás, munkaköri leírás, ismerőseink, barátaink rólunk kialakított véleménye egyaránt alakítja. A felsoroltak legtöbbje azonban az idő múlásával megváltozhat, ezért léteznie kell, bennünk egy állandó magnak mely az önazonosságunkat meghatározza. Mibenléte viszont személyhez kötött és Istentől, a szerelmen át a nemzetszeretetig bármi lehet.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük