Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Árulkodó írásjelek

Árulkodó írásjelek Kultúra

Március elsején az uzoni Erdélyi Lajos Községi Könyvtár előadóterme színültig telt érdeklődőkkel. Ballai Tímea Barbara könyvtáros szervezésében Bokor Ágnes okleveles grafológus tartott előadást az Írásban rejtett vallomás – kutatás Tamási Áron életének rejtélyei után a grafológia eszközeivel címmel.

Egy grafológusnak elég, ha kézírásunkat mutatjuk, mert ő ez alapján teljes képet tud festeni rólunk, személyiségünkről, ezért is nevezik a grafológiát íráspszichológiának.

Az előadásnak interaktív része is volt, hiszen Bokor Ágnes a közönséggel betűasszociációs-tesztet végeztetett, amelyek után ki is értékelte azt a résztvevők nagy érdeklődésére. Az előadó különféle írások kivetítésén keresztül alapos elemzést adott egyes betűk kiemelésével és azok jelentésének társításával, tudományos szempontok szerint. Többek között történelmi személyiségek életébe tekinthettek be az egybegyűltek az aláírásuk elemzése alapján. Kiderült, hogy Napóleon francia császár életszakaszait hűen visszaadják az aláírásai. Ezek szerint a császársága fénykorában a határozottsága követhető nyomon, továbbá a hatalmának megtörése, lemondásának pillanata is visszatükröződik aláírásában. Az íráselemző szerint a szignatúrák elárulták, hogy Mussolini olasz diktátor jó kommunikációs készségű volt, Freud ragaszkodott az elveihez, Jung pedig inkább az érzelmeire hallgatott.

Ilyen alapos bevezető után a Tamási Áron életútjának körbejárása következett az íráselmélet alapján. A tanulmány célja, amelyet két munkatársával közösen végzett, az volt, hogy megállapítsák, Tamási kézírása mennyire volt összhangban az irodalmi műveiből kisejlő gondolataival. Mivel Farkaslakán, Tamási Áron szülőházában nem találtak az író kézírására, csak fényképezett vagy fénymásolt formában, ezért az író egyik rokona bocsátotta rendelkezésükre a kéziratot, amely grafológiailag nagy kincsnek bizonyult.

Az ezekben fellelt személyiségjegyeket állították szembe az író idézeteivel. Fény derült arra, hogy Tamási mindvégig harmóniára vágyott, amelyet egyik felesége mellett sem kapott meg. Mindazonáltal, hogy mögötte megcsalt lányok, feleségek sokasága sorakozott, adott írásmódjára, öltözetére, a kifelé mutatott dolgokban a takarosságra törekedett.

Kis szélességű betűi az érzelmi és racionális kontrollról vallanak. A normálméretű írása, a jó tagolás külső egyensúlyt, de belső nyugtalanságot sugall. A magasan kitett ékezetek idealizmusát és lelkesedését jelzik. A pontosan kitett ékezeteiből a szabatosságára és perfekcionizmusára következtethetünk. A kis d betűje a nagy S betűhöz hasonló, amely a játékosságáról, humoráról ad tiszta képet. A kis b betű, amely hatos számjegynek is nézhető, utalhat arra, hogy az író személyének fontos az anyagi vetülete is, minthogy megtudtuk, az író a Farkaslakán élő családját próbálta segíteni.

Bokor Ágnes kérdésünkre elárulta, körülbelül 15 éve foglalkozik grafológiával, első „találkozása” ezzel a tudományággal főleg önismereti volt, majd ezután jött a felismerés, hogy ez számára mennyire fontos, és így vált a szakmájává.

Az előadás sikerességét bizonyítja az is, hogy a hallgatók nagy érdeklődést tanúsítottak, és az interaktivitás további kérdésekre ösztönözte őket, kíváncsiságukat felcsigázta.

Hodor Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük