Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A teleki vértanú

Figyelemreméltó felajánlást tett hétfőn Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: a megyei önkormányzat finanszírozná, hogy méltó emléket kapjon Horváth Károly, az 1854-es Makk-féle összeesküvés orbaiteleki vértanúja.

A megyetanácselnök szerint idén jó alkalom lenne megjelölni a faluból elszármazott szabadsághős családi házát.

– Szeretnénk kezdeményezni, hogy a Makk-féle összeesküvésben résztvevő 165 kivégezett emlékére helyezzünk el a családi házra egy emléktáblát, de még jobb lenne, ha állítanánk a portára egy mellszobrot – vetette fel Tamás Sándor a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökével, Izsák Balázzsal közösen tartott hétfői sajtóértekezleten.

Az SZNT elnökét kissé mintha meglepte volna a partnerségre való felkérés, de természetesen köszönettel csatlakozott hozzá.

A feljegyzések szerint a Teleki Horváth fölbirtokos család több tagja szerzett érdemeket az 1848–49-es szabadságharcban. Horváth Miklós főhadnagy a piski csatában esett el, Horváth Ignác honvédezredes az aldobolyi hídnál sebesült meg, ifj. Horváth Károly mint nemzetőrtiszt Kossuth-huszárként harcolt, és a szabadságharc elbukása után Zsibónál tette le a fegyvert, hazatért, majd 1854-ben vértanúként halt meg.
Horváth Károly neve szerepel a székely vértanúk postaréti emlékművén. Az 1875-ben közadakozásból állított, hat méter magas emlékoszlop Aradi Zsigmond műve, rajta Jókai Mór szavaival: „…Élni szabadságban, vagy ezért meghalni merészen: Ezt hitték, vallták s haltak érte híven. Törvényes, szabad és független nemzeti állás Intő szobra legyen, honfi, e drága jel itt! 1874”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük