Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A templomépítőkre emlékeztek

A templomépítőkre emlékeztek Kultúra

Az új baróti református templom felszentelésének 15. évfordulója alkalmából tartottak vasárnap hálaadó, ünnepi istentiszteletet Baróton.

Az igazi közösségi ünnepen a résztvevők mintegy megerősítették a baróti református hívek együvé tartozásának magasztos érzését, Tordai Árpád lelkész és az egyház gondnokai felemelő szavakkal méltatták a templomépítő elődöket, akiknek köszönhetően ma Barót központjában olyan hajlékuk van a reformátusoknak, amely egyházi hivatásán túl méltán tölt be építészeti, turisztikai szerepet is. A templom a város büszkeségének, egy építészeti remekműnek is beillik.

Hirdetés
Hirdetés

Az istentiszteleten a lelkipásztor Pál apostolnak a Korintusbeliekhez írt leveléből olvasott fel bibliai igét, erre alapozta ünnepi igehirdetését: „mert más fundamentumot senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus” – hangoztatta, kiemelve, hogy nem mindegy, milyen alapokra építünk életünkben, ám bizonyos, hogy akik a baróti templomot építették, ők az Örökkévalónak tették, az Ő munkatársaiként.

A templomépítő elődök munkáját Komporály Viktor és Baló András gondnokok is hálás szavakkal méltatták, megjegyezve, hogy erőfeszítéseikért mindannyian hálával tartozunk nekik. A templom néhai Nagy Lajos gondnok és Krizbai Imre lelkipásztor idejében épült, szegletkövét 1994-ben helyezték el, vagyis 12 évig építették, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy hathatós külföldi, svájci és hollandiai segítséggel. Érdekességképpen megemlítjük, hogy a templom orgonáját is a mostanában bizonyos körök által gyakran szidott hollandok adományozták, éspedig Simon Hamelink és Rene Nijsse, azt 2014-ben avatták fel, és az első zeneszám, amit eljátszottak rajta, az éppen a világ egyik legrégebbi himnusza, az 1568-ból ismert holland himnusz volt, Fórika Balázs kézdivásárhelyi énekvezér tolmácsolásában.
A két gondnok megkoszorúzta a templom bejáratánál található, a thusis-i Református Gyülekezettel közösen állított emlékművet is, mely a templomépítésben segítő svájciakra emlékezteti a baróti gyülekezetet.

Az igehirdetés után ünnepi műsorral folytatódott a megemlékező istentisztelet. Az Aczél Zsuzsanna vezette Zathureczky Gyula Református Kórus tolmácsolásában ünnepi szólamok csendültek fel, szavalt Tordai Zsófia és Moroianu Anna, beszélt Balázsi Csilla nőszövetségi elnök, énekeltek a Bujka énekegyüttes tagjai, továbbá Deák Csenge és Deák Zselyke, Miklós Dániel, Kisgyörgy Bence és Kisgyörgy Abigél előadásában, Fehér Orsolya és Aczél Zsuzsanna vezényletével népi, illetve klasszikus dallamok is felcsendültek a templomban. Tordai Árpád tiszteletes őket előadásuk végén egy-egy szál virággal köszöntötte.

A hálaadó istentisztelet, a Hazatérés napja, ahogy a templomépítő presbiterek hátrahagyták, ezúttal is szeretetvendégséggel zárult az altemplomban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük