Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A mese ereje

Autistával élni, őt elfogadni (mint annyi más nehéz élethelyzetet is feldolgozni) a mesék segíthetnek, ezért is született Csender Levente A különleges Meditittimo kalandjai című könyve, melynek főhőse saját különleges, tizenéves fia. Pénteken a LibriM könyvudvarban a szerző maga mutatta be legújabb művét, illetve vallott az előzményekről, Máthé Kincső kérdéseire válaszolva.

A könyv végül is családi vállalkozás lett, hosszas készülődés után jött létre. Mint az író elmondta, rengeteg jegyzete született arról, milyen megpróbáltatások elé állította minden új nappal az autista gyermek nevelése a szülőket, ami végül is nagyon megerősítette őket. De valahogy fel is kellett dolgozni ezt a folyamatot, azt, hogy elengedték a „tökéletes” gyermek illúzióját, ezért az apa megírta, a gyógypedagógussá képződött közgazdász anyuka pedig illusztrálta a kötetet, a gyermekek vigyázó szeme előtt (a kisfiúnak van egy húga is).

Hirdetés
Hirdetés

A szereplők nevei a főhős gyermektől származnak, ilyenformán nagyon hitelesek, és annak ellenére maradtak a könyvben, hogy egy meseíró kolléga véleménye szerint annak a korosztálynak, amelynek íródott a könyv, nagyon nehezek. A visszajelzések szerint azonban a gyermekek jól vették az akadályt, Csender Levente fia pedig e könyv olvasása közben barátkozott meg saját másságával. És így, miközben a népmesei hagyományra épült mű segít az érintett gyermeknek, szülőnek, a kívülállónak is izgalmas olvasmánya lehet. Benne van majdnem minden, amit jelen pillanatban az autizmusról tudnak, de nem didaktikus jellegű.

Az már több mint valószínű, hogy a mese folytatódik, hiszen a valóságból táplálkozó jegyzetek kétharmada még feldolgozatlanul hever, és születnek újabbak

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük