Felhívás!

A kisember kisemmizése

A kisember kisemmizése Kultúra

Nem túl vidám hangulatú filmpremierre kaptunk meghívást múlt héten, az is igaz, a dokumentumfilmek esetében ez semmiképpen sem mércéje az értéknek. A Vargyasi Levente által filmezett-rendezett, T. Bányai Péter által vágott Keserédes a botfalusi cukorgyár halódását és a környékbeli cukorrépa-termesztő gazdák ezzel kapcsolatos gondjait mutatja be.

A Művész mozibeli vetítésen a film több szereplője is jelen volt, akik a rendező és vágó mellett szintén megszólaltak a közönségtalálkozón.

„Most van az ideje annak, hogy filmet készíts a botfalusi cukorgyárról és a cukorrépa-termesztőkről, később már nem lesz lehetőséged” – mondta egy korábbi, 2017-es filmbemutatón (a Tehenesek vetítésén) Könczei Csaba, a megyei mezőgazdasági hivatal akkori igazgatója Vargyasi Leventének. Ő tehát az ötletgazdája a filmnek, amely végül is megvalósult, és valóban az utolsó pillanatban, hiszen a gyár 2020-ban bezárt – derült ki a Lázár Prezsmer Endre által vezetett beszélgetés elején.

A főszereplő gazdákat, a kézdiszentléleki Ráduly Csabát és a fotosi Porzsolt Sándort Szigeti Kálmán, a cukorgyár kézdivásárhelyi ügynöke és Könczei Csaba ajánlották a filmes figyelmébe. Az alkotást megelőzően hosszas dokumentálódásra volt szükség, de a film forgatókönyvét az élet írta – mondta T. Bányai Péter. Adott ponton még az is felmerült, hogy kialakul-e egy történeti szál az epizódokból. Végül is tanúi lehetünk annak, ahogyan a gyár az utolsó években működött, majd az agóniának, melynek a termelő gazdáknak esedékes kifizetések folyamatos halogatása volt az egyik legmarkánsabb jele, azután pedig a gyár csődöt mondott és bezárt.

Harminc év alatt 33 hazai cukorgyár ment csődbe, aminek valami mélyebb oka van, mondta Vargyasi Levente. Bevallása szerint nem akartak oknyomozók lenni, vétkeseket falnak állítani, a film inkább a kisgazdák helyzetére fókuszál. A gyárat bemutató, láttató főmérnök, a vezetőség és a gazdák között közvetítő Sergiu Marinescu a cukorgyártásnak elkötelezett szakember, pozitív szereplője a filmnek azzal a gyárvezetéssel ellentétben, amely kevésbé szívélyes és kommunikatív.

– Közel húsz évet kísértem ezt a folyamatot, mégis mellbevágó volt látni a filmen – mondta Könczei Csaba. – Mindig pislákolt bennem a remény, hogy nem tűnik el a cukorrépa, mert a vetésforgóból való kiesése is gond, és ezt a klímát nem kihasználni is vétek.

Ráduly Csaba mérnök elmondta, az értékesítés biztonsága miatt kezdte a cukorrépát termelni – más takarmányokkal váltva, vetésforgóban. Most ő is egyike azoknak, akiknek a gyár adósa maradt, nem kis tétellel, ezért felrója a gyárvezetésnek, hogy nem látta előre a bekövetkező válságot. Porzsolt Sándor jelenleg is termeszt cukorrépát, bár csak kisebb mennyiséget tud értékesíteni a juhos gazdáknak. A 2010-ben épített háza költségének harmadát még a cukorrépáért kapott jövedelemből fedezte, aztán odajutott, hogy bár a gyár tízszer annyival tartozott neki, mint a működésének utolsó évében előre biztosított vetőmag értéke, mégis perrel fenyegették, ha annak árát nem téríti meg. Ezért is helytálló, amit a közönség soraiban ülő volt tévés újságíró, Galbács Pál így fogalmazott meg: „ez a film inkább a kisember átveréséről szól.”

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 19., 10:39
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem kell feltalálni a melegvizet ,mert a jól működő minta már létezik!Ott vannak a spanyol,olasz ,holland szövetkezetek amelyek sikeresek és kiiktatják a sok közvetítőt .De ehhez kell egy féle kúltúra,az irigység ,rosszindulat ,kárörvendés kiiktatása ,az a felfogás hogy csak nekem legyen jó,a másik nem érdekel…én a pityókámat eladtam ,vannak kapcsolataim ,elvitték háztól 1 lejbe.SzebenbeKolozsváron stb. már 3-4 lej lett belőle.Az áru Cartofi de Covasna ,Harghita.Az ára is jó.Máshol!És akkor lehet sírni ,hogy nem éri meg termelni.0,7-1 lejért persze hogy nem.Egy szövetkezetben tömörülő gazdasági egység például Magyarországra tudna exportálni ,ahol a pityóka ára elérte a majdnem 1 euró árat.Tele vannak a boltok francia pityókável ,a ronda,hibás is 300 forint,aztán van ‘speciális’
  is 500-600 körül.Jó nagyok,mert fel vannak
  vegyszerezve és ki tudja hogy nem egyiptomi
  vagy más.Észhez kéne már térni és szervezkedni ,mert az élelmiszereknek itt a nagy ideje!