Hirdetés
Hirdetés

Veszélyben van a világ legmagasabb fája

Veszélyben van a világ legmagasabb fája Külföld

Tilos megközelíteni a Hyperion nevű mamutfenyőt, amely a Guinness Rekordok Könyvében a világ legmagasabb fájaként szerepel – írja a CNN nyomán a Digi24. Akit elkapnak a közelében, börtönt és pénzbírságot kockáztat.

Hirdetés
Hirdetés

A kaliforniai Redwood Nemzeti Park a múlt héten közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy bárkire, akit a fa közelében elkapnak, akár hat hónap börtönbüntetés és 5000 dolláros bírság vár.

A fa, amely a park mélyén található, és amelyhez ösvény sem vezet, súlyos károkat szenvedett el a látogatók miatt 2006 óta, amikor egy kutatópáros rátalált.

A parti mamutfenyő (sequoia sempervirens) 115,92 méter magas, és a neve a görög mitológiából származik – Hiperion volt a titánok egyike, Héliosz napisten és Szeléné holdistennő apja.

“A Hyperion az ösvénytől távol, sűrű növényzet mélyén található, és intenzív bozótvágást kell végezni, hogy elérjünk hozzá” – olvasható a nemzeti park honlapján.

“A nehéz útvonal ellenére az utazó bloggerek és a különböző weboldalak miatt megnövekedett népszerűsége ennek a fának, és ez a Hyperion körüli élőhely pusztulásához vezetett” – áll a közleményben. “Látogatóként el kell döntenie, hogy ennek az egyedülálló tájnak a megőrzésében vagy a pusztításában kíván résztvenni?”.

Ezenkívül a gyenge GPS- és mobiltelefon-jelek miatt fennáll a veszélye annak, hogy ha egy turista eltéved vagy megsérül a területen, nem sikerül megmenteni – mondta Leonel Arguello, a park természeti erőforrásokért felelős vezetője.

Az erózión és a fa tövének károsodásán kívül a nagyszámú látogató környezeti problémákhoz is vezet – “Az emberek használt vécépapírt és hulladékot hagynak hátra, és ez nem jó” – mondta Arguello.

Ezenkívül a területet az erdőtüzek is veszélyeztetik, amelyek egyre gyakoribbak és kiterjedtebbek Kaliforniában.

(Digi24, fotó: inhabitat.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük