Felhívás!

Aláírták az A1-es autópálya legnehezebb szakaszának megépítéséről szóló szerződést

Aláírták az A1-es autópálya legnehezebb szakaszának megépítéséről szóló szerződést Gazdaság

Aláírták a Déli-Kárpátokat átszelő Pitești-Nagyszeben autópálya legnehezebb és legdrágább szakaszának a tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést – tudatta hétfőn a szállításügyi minisztérium.

Két éve kezdték építeni az első, Erdélyt az Ókirálysággal összekötő, a Kárpátokat átszelő autópályát Pitești és Nagyszeben között, amelyet öt szakaszra bontottak: most a harmadik szakasz megépítésére kötöttek szerződést.

A munkát a WEBUILD (volt Astaldi) és a TRANCARD cégek konzorciuma végezheti el 5,323 milliárd lejért áfa nélkül: a 37,4 kilométeres útszakasz tervezésére 12, építésére pedig 45 hónapot irányoz elő a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR), amelynek ez eddigi legdrágább szerződése.

A Vâlcea megyei Cornetu-kolostor és az Arges megyei Tigveni község közötti gyorsforgalmi útszakaszon 95 hidat és felüljárót, valamint egy 1,7 kilométer hosszúságú dupla (alagutat) kell építeni.

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részét képező Pitești-Nagyszeben autópálya építését európai alapokból finanszírozzák. Az építkezést a két végén kezdték: az első (Nagyszeben – Bojca) szakasz 74 százalékban, az ötödik (Pitești – Curtea de Arges) szakasz 12 százalékban készült el.

A Bukaresttől a magyar határig (Nagylak) vezető A1-es autópályából a Pitești és Nagyszeben közötti 123, és a bánsági Marzsina és Hogya közötti 15 kilométeres szakaszt kell még megépíteni ahhoz, hogy a román fővárosnak gyorsforgalmi összeköttetése legyen Európával.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.