Felhívás!

Soha nem volt ilyen gyors egy transzatlanti repülés

Soha nem volt ilyen gyors egy transzatlanti repülés Külföld

Minden rekordot megdöntött a Virgin Atlantic légitársaság egyik transzatlanti járata, amely utazósebességénél legalább 400km/órával nagyobb sebességgel haladt egy ponton.

A Los Angeles és London között közlekedő Boeing 787-es Dreamliner Pennsylvania állam felett 800 mérfölddel, vagyis 1,300 km/óra sebességgel haladt hétfőn– írta a The Independent.

A Dreamliner utazási sebessége ennél jóval kisebb,  900 km/óra. Utasszállítók körében eddig a Concorde-ok tartották a csúcsot, amelyek sztenderd utazósebessége 2,000 km/óra felett volt.

A mostani rekord mögött egy légköri jelenség áll, a futóáramlatok, amely tulajdonképpen több ezer kilométer hosszúságú, több száz kilométer szélességű és több kilométer vastagságú levegőréteg.

Keleti irányú utak esetében akár 300 km/óra hátszelet is jelenthet, míg egy transzatlanti útnál nyugati irányba hasonló mértékű ellenszelet. Így érthető, hogy miért hosszabb egy út az Egyesült Államok irányába Európából, mint fordítva.

Az amerikai meteorológiai szervezet adatai szerint a futóáramlat 370 km/órát ért el az ország keleti partja felett, ami szintén történelmi rekord. Az új sebességrekord mögött is ez áll – írta a The Independent.

A Boeing 787-es a Los Angeles London között utat  kevesebb, mint 9 óra alatt tette meg, a menetrendhez képest 48 perccel gyorsabban.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.