Felhívás!

Alkotmányossági kifogást emel az államfő a költségvetési törvény ellen

Alkotmányossági kifogást emel az államfő a költségvetési törvény ellen Románia

Megtámadja az államfő az alkotmánybíróságon a 2019-es állami költségvetésről szóló törvényt.

Klaus Johannis keményen bírálta pénteki sajtónyilatkozatában a kormány által kidolgozott büdzsét, “a nemzeti szégyen költségvetésének” nevezve azt. Az elnök úgy véli, a jogszabály több ponton is alaptörvénybe ütközik, figyelmen kívül hagy az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeket, alapvető jogokat sért, ugyanakkor megszegi a decentralizáció és a szubszidiaritás elvét, ezért alkotmányossági kifogást emel ellene.

Az államfő rámutatott, a 2019-es büdzsé amellett, hogy megkésett, nem reális, túlbecsült adatokra alapoz. “Ezzel a költségvetéssel a PSD kormányának eddigi sikertelenségeit próbálja leplezni. Ők a befektetések költségvetésének nevezték – ez az első nagy hazugság ebben a büdzsében” – fogalmazott Johannis.

Az államfő emlékeztetett, a törvény értelmében a PSD-nek tavaly november 15-éig el kellett volna készülnie a költségvetéssel. “Megmondom, miért késleltették három hónapot: nem akarják, hogy a befektetések megvalósuljanak, mert nincs pénzük rájuk” – mondta, hozzátéve, hogy míg fontos beruházásokra nincsenek alapok, a parlamenti pártoknak szánt állami támogatást jelentősen növelték. A pártfinanszírozásra szánt 270 millió lejből 150 milliót kap a PSD, azaz hússzor nagyobb összeget, mint a 2016-os választási évben – nyomatékosította.

Klaus Johannis szerint a költségvetési törvény “biztos áldozatai” a helyi önkormányzatok, amelyek számára egymilliárd lejjel kevesebbet különítettek el, mint az elmúlt esztendőben, ellehetetlenítve ezáltal fontos helyi beruházások kivitelezését.

“A PSD inkompetens”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) inkompetens, nem képes az ország vezetésére – véli Klaus Johannis.

Az államfő szerint mindenki számára világossá vált, hogy a PSD-kormány csődöt mondott, hiszen a kórházakban egymást érik a problémák, az oktatás alulfinanszírozott, a gazdaságot “teljesen felforgatta a múlt év végén titokban kiadott, 114-es sürgősségi kormányrendelet”, autópálya-építés pedig “szóba sem jöhet”.

“Ami pedig az igazságszolgáltatást illeti: a teljes PSD-kormányzás az igazságszolgáltatás elleni hadjárat, amellyel a cél a rendszer ellenőrzés alá vonása, átpolitizálása, hogy ők aztán rendezni tudják büntetőügyeiket” – fogalmazott az államfő, aki szerint a PSD nem a román állampolgárok és az ország, hanem Liviu Dragnea pártelnök érdekeinek szem előtt tartásával kormányoz.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.