Felhívás!

Az EU adatai szerint ez idáig közel négymillió ukrajnai kért ideiglenes védelmet az unióban

Az EU adatai szerint ez idáig közel négymillió ukrajnai kért ideiglenes védelmet az unióban Külföld

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta közel 4 millió ukrajnai állampolgár regisztrált ideiglenes védelemre, valamint több mint 23 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrajnaiak az Európai Unió valamely tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön.

A máltai központú uniós ügynökség jelentése szerint a háború kezdete óta mintegy 9,6 millió ukrán állampolgár menekült el hazájából, és közülük 7,3 millióan kerestek menedéket az országgal szomszédos négy uniós tagállam – Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia – egyikében, továbbá körülbelül 6,3 millióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket Ukrajnán belül.

Az Európai Unió területén mintegy 3,9 millióan regisztráltak ideiglenes védelemre, mely hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett több mint 23 500 nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be ukrán állampolgárok az EU-ban. Menedékjogért márciusban 14 ezer, áprilisban 1900, májusban 1600 ukrajnai állampolgár folyamodott – írták.

Az uniós ügynökség a menekültügyi eljárásokat rögzítő jelentése szerint májusban összesen mintegy 70 200 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unió valamely tagországában, ez 2016 óta a második legmagasabb havi szintet jelenti. Áprilisban 60 200-an fordultak menedékjog iránti kérelem biztosításáért az unióban – közölték. Menedékjog iránt főként afgánok, szíriaiak, venezuelaiak, kolumbiaiak és pakisztániak folyamodtak, de kimagasló volt a török és a georgiai állampolgárok aránya is. Mintegy 2900 kérelmező vallotta magát felnőtt kísérő nélküli kiskorúnak, számuk az összes kérelmező 4 százalékát teszi ki.

Az ügynökség kiemelte: a kérelmek elismerési aránya májusban az átlagos 40 százalékol 45 százalékra emelkedett, a pozitív döntések közel egyenlően oszlottak meg a menekültstátusz és a kiegészítő védelem megadása között. Májusban a szíriaiak és ukrán állampolgárok kérelmeinek elismerési aránya 96, illetve 97 százalékos volt. A kérvények pozitív elismerési aránya a fehéroroszok körében 87 százalékos, az eritreaiak körében 82 százalékos, a jemeniek esetében 80 százalékos volt, míg az afgánoké az áprilisi 73 százalékhoz képest 53 százalékra zsugorodott- közölte az uniós menekültügyi ügynökség.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.