Felhívás!

Gátat épített és elzárta a folyó útját egy Brassó megyei gazda

Gátat épített és elzárta a folyó útját egy Brassó megyei gazda Románia

A Brassó megyei Szászvolkányban (Vulcan) egy gazdát megbírságoltak a hatóságok, miután gátat épített és elzárta a Barca (Bârsa) folyó útját – számol be a BunăZiuaBrașov helyi portál.

A férfi azt állítja, hogy a szárazság miatt rögtönzött gátat épített ballasztból, ami megakadályozta, hogy a víz tovább folyjon.

A gazda egy motoros szivattyú és egy tömlő segítségével egy héten keresztül öntözte a 80 hektárnyi kukorica-, burgonya- és búzaföldjét.

Azok a gazdák, akiknek a földje a bérlő földjeitől folyásirányban van, arra ébredtek, hogy hozzájuk egy cseppnyi víz sem jutott el, ezért panaszt tettek a rendőrségen.

A vétkes gazda a PRO TV megkeresésére elmondta, hogy tudta, hogy amit tett, az törvénytelen, de meg akarta menteni a termését.

Mivel a törvény tiltja a vízfolyások útjának elzárását, a férfinek viselniek kell a következményeket.

“Az engedély nélkül végzett munkálatokért a vállalatot megbírságolják, a helyszíni ellenőrzést követően pedig a gátat lebontották, és jelenleg biztosított a patakmederben a víz szabad folyása” – mondta Mihai Uță, a Brassó megyei vízgazdálkozási hivatal igazgatója.

Az elmúlt időszak kánikulai időjárása miatt Brassó megye összes vízfolyásának hozama jelentősen csökkent. A Barca vízszintje még a gát lebontása után is rendkívül alacsony, ami a szakemberek szerint lehetetlenné teszi, hogy az egykori ideiglenes gát helyénél lejjebb lakók használhassák a folyót.

A Brassó megyei eset híre Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterhez is elért. “A teljes elzárás egyértelműen törvényellenes. Megértem a gazdák elkeseredettségét, de a minimális vízhozamot mindig biztosítani kell, hogy a folyásirány alatti élőhelyek ne pusztuljanak el” – mondta a tárcavezeztő a PRO TV-nek.

(bzb.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.