Felhívás!

Ütős körút Sepsiszentgyörgy főterén

Ütős körút Sepsiszentgyörgy főterén Közérdekű

A Diákok éve tematikus év keretén belül szervezett Ütős nyár Sepsiszentgyörgyön! programsorozat augusztus 2-án érkezik el első, a szó szoros értelmében ütős koncertjéhez, hiszen 19 órától a világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó Artisjus-díjas Talamba lép majd fel a főtéri kőszínpadon.

A pénteken hallható Tour de Drums című, a Talamba Ütőegyüttes saját szerzeményeiből összeállított produkció során interaktív megoldások, némi humorral fűszerezett, ötletgazdag műsorelemek és fülbemászó, ritmusos dallamok gondoskodnak arról, hogy mindannyian emlékezetes élménnyel gazdagodjunk. Annál is inkább, mert az együttes Afrikától az Ibériai-félszigeten át kalauzol majd több kontinens ütős hagyományainak bemutatásán keresztül egészen a balkáni térségig. Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente előadásában tradicionális, ritka hangszerek megszólaltatása által élhetjük át az afrikai törzsi zene ritmusait, a spanyol dallamok szenvedélyességét, valamint az oly sokszínű Balkán népeinek zenéjét.

Nem is képzelnénk, hányféle perkuciós hangszer létezik. Már a névadó talamba is egy kevesek által ismert, délszláv eredetű cserépdob, melyet párban használtak: a cseréptestre húzott állatbőrt speciális ütőkkel ütötték. De ott van még a nyugat-afrikai agogô, kenkeni, shekere, djembe és konga, az ugandai amadinda, a kubai bongó, a balkán térségben elterjedt tapan vagy az indián eredetű maracas. Mindazoknak, akik nem ismerik ezeket a hangszereket, de kíváncsiak rájuk, érdemes látniuk, hallaniuk a Talamba előadását, hiszen a felsoroltakat (és nem csak) kivétel nélkül megszólaltatják majd péntek este.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.