Felhívás!

Lezárult a szúnyogirtás

Sepsiszentgyörgyön parkjaiban és tömbháznegyedeiben két alkalommal került sor szúnyogirtásra, július 5-én és 19-én. Első alkalommal reggel 6 és 9 óra között repülőgépből és földi permetezéses módszerrel, második alkalommal pedig este 20 és 21 óra között, szintén mindkét módszer alkalmazásával. Erre azért volt szükség, mert az éghajlat felmelegedése miatt a szúnyogoknak olyan fajtái is megjelentek a környéken, amelyek különböző betegségek és vírusok hordozói, így ezek csípése fertőző lehet, veszélyeztetheti az emberek és a háziállatok egészségét.

A szakemberek figyelmeztetése szerint a szúnyogok által hordozott igen veszélyes nyugat-nílusi vírussal való megbetegedésre nagyobb eséllyel lehet számítani június és november között. A vírus szúnyogcsípéssel terjed, és a betegség komolyabb következményekkel járhat, központi idegrendszeri szövődmények, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat. A permetezés a kullancsokra is hatással volt, amelyek szintén veszélyes betegségeket hordoznak, csípésük ártalmas lehet emberekre, állatokra.

A permetezés során a repülőből PERMEX 22-es típusú vegyszert, a földi permetezés során pedig Detral Super vegyszert használtak. Mindkettő megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az egészségügyi minisztérium részéről, és nem jelentenek veszélyt az emberek és az állatok egészségére.

A szúnyogok lárvái 10–15 nap alatt kelnek ki, az irtás során használt vegyszerek pedig csak az élő rovarokra hatnak, a lárvákra nem. A hatékonyabb eredmények érdekében így szükség volt a szúnyogirtás megismétlésére. A permetezésre azért a reggeli és az esti időszakban került sor, mert ekkorra a méhek és más bogarak fedezékbe vonulnak, a szúnyogok pedig ekkor a legaktívabbak. A méhek védelmének érdekében, a szúnyogirtásokat megelőzően Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala értesítette a Kovászna Megyei Méhész Egyesületet.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.