Hirdetés
Hirdetés

Fontos az anyanyelvi jegy!

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége felhívja a romániai magyar tannyelvű vagy magyar tagozatos általános iskolák tanintézmény-vezetőinek, pedagógusainak (különösen végzős osztályok osztályvezető pedagógusainak), a nyolcadikos diákok pályaorientálásával foglalkozó nevelési tanácsadó szakemberek, valamint a végzős diákok szüleinek a figyelmét a középiskolai felvételi eljárást szabályzó 2018.08.30/4829-es számú miniszteri rendelet 6. paragrafusa előírásaira. Ennek értelmében idéntől a felvételi eljárás keretében lehetőség adódik a kisebbségi oktatásban résztvevő és a nyolcadikos országos értékelésen magyar nyelv és irodalom tantárgyból vizsgázó diákoknak a felvételi űrlap egyik fejezetében történő bejelöléssel kérni, hogy a felvételi médiának kiszámításában ne vegyék figyelembe az anyanyelvi vizsgán elért érdemjegyet.

Felhívjuk a kedves szülők, osztályfőnökök és tanintézmény-vezetők figyelmét arra, hogy az említett miniszteri rendelet 6. cikkelye értelmében ebben az esetben a diák nem felvételizhet kisebbségi (magyar) nyelven működő középiskolai osztályokba, vagyis ennek az opciónak a bejelölésével a felvételi elosztás során a számítógép átugorhatja a kisebbségi tanintézmények osztályainak kódszámait. Ilyen körülmények közepette úgy ítéljük meg, fennállhat a veszélye annak, hogy számos magyar diák középiskolai hely nélkül maradj vagy a számítógép román tannyelvű osztályba/iskolába sorolja. Ugyanakkor úgy értékeljük, hogy számos magyar tannyelvű középiskola beiskolázási száma is valós veszélybe kerülhet.

Ennek szellemében ismételten kérjük a magyar tannyelvű tanintézmények vezetőit és tagozati felelőseit, valamint ez érintett osztályok osztályfőnökeit, hogy sürgősen tájékoztassák a szülőket és diákokat a fent taglalt helyzetről.

Mihály Réka, RMPSZ

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük