Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fogyasszuk a helyit!

A következő időszakban átalakul az élelmiszeripar, miután minden európai uniós tagország köteles korlátozni az élelmiszerekben az ipari transzzsírok mennyiségét az Európai Bizottság nemrég elfogadott rendelete értelmében.

Ez szerint 100 gramm zsiradékban az iparilag előállított transzzsír nem haladhatja meg a 2 grammot. A gyártók 2021. április 1-ig kaptak haladékot, hogy a rendeletet alkalmazzák, azután az az élelmiszer, amelyben a határértéket meghaladó transzzsír van, már nem forgalmazható a tagországokban. Az iparilag előállított transzzsírok leginkább a margarinban, a gyorséttermi ételekben, felvágottakban, cukrásztermékekben, kekszekben, mikrós pattogatott kukoricában, chipsekben, félkész ételekben, zacskós levesekben találhatók. A korlátozás szükségességét az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tanulmánya is alátámasztotta. Az iparilag előállított transzsírok szívérrendszeri megbetegedést, cukorbetegséget, rákot és Alzheimer-kórt okozhatnak, melyek Európában évente 50 ezer elhalálozást okoznak, ezen belül Romániában évente 3000 beteg hal meg ezekben a betegségekben.

Hirdetés
Hirdetés

Nagy Tímea kardiológus megalapozottnak és indokoltnak tartja ezen összetevők jogszabály általi korlátozását. A sepsiszentgyörgyi szakorvos hangsúlyozta, tudományosan bizonyított, hogy a transz-zsírsavak az elfogyasztott mennyiségükkel arányosan emelik az LDL (rossz) koleszterinszintet, és csökkentik a HDL (jó) koleszterinszintet, ezáltal növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, különösen a koszorúér betegségét. Hozzátette, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsav-fogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsav-bevitelnek felel meg, jelenleg körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztjuk. Lehetőség szerint próbáljunk helyi termelőktől, gazdáktól is beszerezni élelmiszert, javasolja dr. Sikó-Barabási Sándor. A Kovászna Megyei Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi igazgatóság vezetője hangsúlyozta, nem lehet teljesen kizárni a nagyáruházakból beszerzett élelmet, de legalább heti néhány alkalommal jó, ha helyi termék kerül az asztalra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük