Hirdetés
Hirdetés

Nem siették el

Végre megjelent a turisztikai törvény, hiszen az ágazat évek óta várja a szabályozást, szögezte le László Endre, az Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) regionális elnöke, Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.

Az elnök hangsúlyozta, az új jogszabály a megyei önkormányzatok hatáskörébe utalja a szálláshelyek besorolását, az idegenvezetők engedélyének kibocsátását, a sípályák, a túraútvonalak, vízpartok engedélyeztetését. Ehhez külön apparátust kell kialakítani, jól felkészült szakemberekre lesz szükség. László Endre azt is előrelépésként értékeli, hogy a törvény szabályozza a turisztikai desztinációs menedzsment működését, így a már most is létező turisztikai egyesületek tevékenységét régiós szintre is ki lehet terjeszteni, összeköthetik a köz- és a magánszférát, összehangolva az idegenforgalmi prioritásokat. További pozitívum, hogy a fakultatív turisztikai illetékként az önkormányzatok által begyűjtött pénzt törvényesen át tudják utalni a turisztikai egyesületeknek.

Hirdetés
Hirdetés

A jogszabály az ágazat kifehérítését is elősegíti, hiszen az engedély, minősítés nélkül működő szálláshelyek már nem jelenhetnek meg a közvetítő honlapokon. Az engedélyeztetés, a minősítés többletmunkát jelent majd a megyei önkormányzatoknak, de leegyszerűsíti, meggyorsítja a vállalkozók számára a folyamatot, szögezte le Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. A megyei önkormányzatok mellett működő turisztikai egyesületekbe ugyanakkor az új törvény értelmében bevonhatják a vállalkozókat, ez hatékonyabbá teszi a tervezést, az együttműködést. Grüman Róbert jó elemnek tartja a törvényben az inkognitóban történő ellenőrzés lehetőségét, ez hozzájárul a szolgáltatások minőségének javulásához. Az alelnök abban bízik, hogy megvalósul a törvény által előírt egységes informatikai rendszer, azáltal pontos adatokat kapnak a turisták, vendégéjszakák számáról, ami a hosszú távú stratégiák kialakítását segíti majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük