Felhívás!

Bevált az ökosziget

Pilótaprogramként kezelte a TEGA Rt. azt az okoskonténert, amelyet a Váradi József iskola szomszédságában helyeztek el.

„Minden európai uniós országhoz hasonlóan Romániában is át fogunk térni a hulladék mennyiségének mérésére, illetve a szemeteléshez mért számlázásra” – mondta Máthé László, a TEGA igazgatója. –„Ez gyakorlatban azt jelenti majd, hogy minden kuka tudja, hogy milyen mennyiségű szemét került bele, milyen típusú volt az, mikor dobták el és melyik ügyfél volt az, aki használta a kukát. Aki kevesebbet szemetel, kevesebbet fizet majd – aki többet, az nyilván arányosan kapja a számlát is.”

Két hónap működés után, a TEGA pontos statisztikát tud az adott zónáról: 65 család, összesen 185 alkalommal dobott el szelektív hulladékot, 207 zsákot felhasználva. Ebből a mennyiségből 29 üveg, 65 papír és karton, 113 műanyag és fémhulladékos zsák volt (az utóbbi túlnyomó többségében PET-palack). A 65 ügyfélből 2 felhasználó dobott be vegyes hulladékot szelektív helyett – az ökoszigetben jelenleg ugyanis csak szelektív gyűjtés zajlik. Ők első lépésként figyelmeztetést kapnak, ha a későbbiekben sem tartják be a többi 63 családhoz hasonlóan a szelektív gyűjtési előírásokat, akkor felárat kell majd fizetniük.

„Az okoskonténert személyre szabott zsák nyitja: minden előfizető saját QR kódot kap, így lehet tudni, hogy ki gyűjtött helytelenül. Ezt a gondot is kiküszöböli az ökosziget, de egy másikat is, amely tudjuk, hogy kimondottan zavarja a lakókat: a guberálás jelenségét. Ilyen esetünk egyetlenegy sem volt. Hogy a továbbiakban ilyen gyűjtő lesz-e a város minden pontján, az az azon múlik, hogy az önkormányzat pályázata sikeres lesz-e, hiszen ezt a befektetést európai uniós alapokból szándékoznak lebonyolítani” – összegezte Máthé.

TEGA Rt. sajtóiroda

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.