Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ajánló

SZÍNHÁZ

27-én, szombaton és 28-án, vasárnap 19 órától a kamarateremben O. Horváth Sári Életigen című darabját játssza a Tamási Áron Színház Kiliti Krisztián rendezésében. November 30-án 17.30-tól a Tóték című előadás tekinthető meg a színház nagytermében. Rendező: Bocsárdi László.

ORGONAKONCERT

Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus király templomban orgonakoncertet tartanak kórus és szólisták kíséretében. Fellép a Vox Humana kamarakórus, a Pro Musica kamarakórus, a Laudate kórus, Sebestyén-Lázár Enikő szoprán, Barabás Lajos tenor, Lőfi Gellért basszus, Erich Türk orgonaművész, karmester: Szilágyi Zsolt Herbert, konferál: Camelia Paraschiv és Kerekes Loránd. A jegy ára: 30 lej felnőtteknek, 15 lej diákoknak és nyugdíjasoknak, kapható a városi szervezőirodában vagy a helyszínen egy órával a rendezvény előtt.

KAMARAZENE-KONCERT

November 27-én, szombaton 18 órától Francia zenei mozaik című rendkívüli kamarazene-koncertre hívják a nagyérdeműt az Árkosi Kulturális Központba (Bástya Ház, Olt utca 6.). Fellépnek: Haáz Bence (oboa, angolkürt), Deák Sándor (klarinét) és Czumbil Bernadette (zongora). Műsoron: Francis Poulenc – Szonáta oboára és zongorára, FP 185; Francis Poulenc – Szonáta klarinétra és zongorára, FP 184; Claude Debussy – Petite pièce; Maurice Ravel – Pavane pour une infante défunte; Cézar Franck – Pavane; Edouard Destenay – Trió klarinétra, oboára és zongorára, op. 27. Szervezők: Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A koncert a hatályban lévő Covid19-es egészségügyi és az előadások szervezésére vonatkozó előírásoknak megfelelően zajlik. A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén, Olt utca 6. sz. naponta 9–15 óra között (tel.: 0267.373.651). Egy jegy ára 20 lej.

KIÁLLÍTÁS

* A Vándorlegény – XVI. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat erdélyi régiós kiállításának megnyitója és díjkiosztó ünnepsége ma 18 órától kezdődik Sepsiszentgyörgyön, a Míves Házban (Kós Károly út 5A).

* Sárosi Csaba grafikai és térplasztikai kiállítása a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban január 9-ig látogatható.

* A Dohány- és dohányzástörténeti tárlat a sepsiszentgyörgyi Lábasházban, hétköznap 9 és 16 óra, illetve hétvégén 10 és 14 óra között január 15-ig látogatható.

* A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) fotószakosztályának szervezésében a KÁMME Fotóműhely – Fókuszban a hitéletünk című fotókiállítás erdélyi körútjának második állomására, a sepsiszentgyörgyi Krisztus király plébániára érkezik. Megnyitó november 28-én, vasárnap a 11 órakor kezdődő szentmise után. Házigazda Ft. Takó István plébános, köszöntőt mond Bedő Zoltán, a SZMÚE elnöke, a kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, a tárlatot bemutatja Huszár Szilamér, a SZMÚE fotószakosztályának koordinátora, a kiállítás erdélyi kurátora.

ÜNNEPI SORSHÚZÁS

Az Erdélyi Művészeti Központban december 3-ig látogatható a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közreműködésével Sepsiszentgyörgyön indított festőművész- és szobrászművészképzés jelenlegi és leendő oktatóit bemutató, PARALEL című tárlat. A kiállítást megtekintők között, a közelgő ünnepek alkalmából, képzőművészeti albumokból, kiadványokból és folyóiratokból álló ajándékcsomagokat sorsolnak ki. A tárlat záróeseményeként december 3-án, pénteken 17 órától Várallyay Réka művészettörténész, valamint Péter Alpár képzőművész tartanak tárlatvezetést, amelyet az ünnepi sorshúzás követ.

MŰVÉSZ MOZI

* Ma: 17:00 Encanto (am. animációs film, magy. besz.), 17:15 Encanto (rom. besz.), 19:00 A kaptár – Raccoon City visszavár (ném.–am.–kan. akció–horror), 19:15 Jutalomjáték (fr. vígjáték).

* Szombat: 11:00 Encanto (magy. besz.), 11:15 Szörnyen boldog család 2. (ném.–ang. animációs film, rom. besz.), 16:30 Venom 2. – Vérontó (am. akció–horror magy. besz.), 17:00 Spirál (magy.–rom. dráma), 18:15 A Gucci-ház (am. krimi), 19:00 Venom 2. – Vérontó.

* Vasárnap: 11:00 Hibás Ron (am.–ang. animációs film, magy. besz.), 11:15 Encanto (rom. besz.), 15:30 Malmkrog (rom.– szb.–sv.– mak. dráma), 16:00 Utolsó éjszaka a Sohóban (am. horror, magy. besz.), 18:15 A Gucci-ház, 19:00 Spirál.

A háttérembereket díjazták

Szerdán, november 24-én adták át az elismerő okleveleket és helyi szerzők munkáit tartalmazó könyvcsomagot nyolcvan olyan tanintézeti alkalmazottnak, akik a 2019–2020-as tanévben kezdődő világjárvány kezdete óta rendkívüli módon hozzájárultak a felmerülő gondok orvoslásához. Megnyitóbeszédében Péter Sándor megyei RMPSZ-elnök hangsúlyozta, az RMPSZ megyei és alsóháromszéki elnöksége döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy külön megköszöni azoknak a pedagógusoknak munkáját, akiknek tanulói nemzetközi, rangos hazai tantárgyversenyeken kiváló eredményeket értek el. Ehhez nyújtott mindenkor hathatós támogatást a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal és municípiumi tanács. Mivel a járvány idején nagyrészt szüneteltek ezek a versenyek, ezért merült fel a gondolat, hogy most elsősorban ne tanárokat és tanítónőket, óvónőket jutalmazzunk, hanem azokat, akiknek tevékenysége biztosította a hátteret a sikeres tanításhoz, tanuláshoz. A rendezvényre a Művész Mozi egyik termében került sor, meghívottként Lázár Prezsmer Endre, a Kónya Ádám Művelődési Ház szakirányítója volt jelen, aki a jelenlévőknek bemutatta a filmszínházat, felújításának körülményeit, a mozizás jelenét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük