Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Zajlik a gólyavonulás

Zajlik a gólyavonulás Kovászna megye

Megkezdődött a gólyavonulás, a madarak már nekiindultak a vándorútnak, illetve a mozgás augusztus 20-án már el is érte a csúcspontját – tájékoztatott érdeklődésünkre Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke, akit a hátramaradó, segítségre szoruló gólyákról, az idei „gólyahelyzetről” is kérdeztünk.

Hirdetés
Hirdetés

A szakember rámutatott, Háromszéken augusztus 3-án kezdődik meg a gólyák elvonulása: az idei, fiatal madarak (a tévhit ellenére, miszerint az öreg madarak vezetik a vonuló sereget) indítják meg a vonulást.

– A népi hagyományok és a tapasztalat is azt mutatja, hogy augusztus 20-án indulnak neki masszívabban a gólyák a vándorútnak. A napokban is megfigyelhettem 2-3 ezres tömeget, nagy a mozgás. A későn költők miatt a fészekben is maradnak még gólyák. A legutolsó madarak októberben mennek el a vidékünkről – részletezte Kelemen. A későn költő szárnyasok esetében az a veszély áll fenn, hogy a szülői, etetési ösztönökön felülkerekedik a vonulási ösztön, és étel-ital nélkül hagyják a fészekben a gólyafiókát.

– A nagy testű madarak ki kell használják a légáramlatokat. A tapasztalt, idősebb egyedek már nem mennek el Afrikáig, hanem a közelben áttelelnek. Megyénkben idén, az időjárás szeszélyei, a szárazság, kánikula miatt rájárt a rúd a gólyákra, nagyon sok egyedet hoztak hozzánk, miután – a hőség, a víz-, élelemhiány miatt – egyszerűen kiugrottak a fészekből, megsebesültek. Volt olyan madár, amelyik műanyagot, gumit öklendezett vissza nálunk, ebből is látszik, hogy elkeseredésükben, az élelemhiány miatt mindent összeettek – avatott be a madárvédő.

Kifejtette, ha a madárbarátok októberben még látnak gólyát, az nem rendkívüli dolog, csupán novemberben beszélhetünk „ittmaradt” egyedekről. Az elmúlt években átlag 5-6 gólya maradt vissza télire (ennyiről volt tudomása az egyesületnek), illetve kivételt képez a tavalyi esztendő, amikor kevés, csupán 2 gólya telelt Háromszéken. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.