Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Borsos ára van az iskolakezdésnek

Borsos ára van az iskolakezdésnek Kovászna megye

Az iskolakezdés hamarosan eljön minden általános és középiskolásnak, így a szülőknek is fel kell készülni, főleg az anyagiak miatt. A készülődés alatt spórolni is lehet, bár elég nehéz, mert a tanszerek ára is megnőtt az elmúlt időszakban.

Hirdetés
Hirdetés

A z iskolakezdésnek minden bizonnyal csak a kereskedők örülnek, ilyenkor meglendül az írószerboltok forgalma, többszörösét adják el az irodai kellékeknek, tanfelszerelésnek, mint az előző hónapok alatt. Nem beszélve arról, hogy az árak is jelentősen nőttek, ami minden tanév előtt megtörténik. Azok, akik még a nyár folyamán bevásároltak, most jól jártak, azoknak ellenben, akik utolsó percre halasztották a tanszerek beszerzését, mélyen zsebbe kell nyúlniuk.

Az átlagárakról elmondható, hogy a töltőtollak, golyóstollak, a színes ceruzák, a radírgumik, a grafitceruzák és a tolltartók ára mint­egy 20 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. A töltőtollak 20 lejnél kezdődnek, de 100-150 lejért is kínálnak ebből a portékából, a golyóstollak esetében 1-2 lejtől indulnak az árak, de ebben a kategóriában is van több tíz lejes termék. Ami a ceruzákat, színezőket illeti, a márkásabb, jobb minőségűek ára ment fel leginkább, ami egyébként eddig is drága volt. Ezekből a grafitceruza darabja 6-7 lej, a színeseké pedig 30-50 lej között mozog, attól függően, hogy hány darabosak.

A vásárlók leginkább a füzeteket keresik, az eladások jó részét ez teszi ki augusztusban és szeptemberben – tudtuk meg az egyik írószerrészleg vezetőjétől. Kiss Mária elmondta: a füzetek ára mérettől függ, de itt is vannak olyan termékek, amelyek drágábbak, már csak a borító miatt is. Legtöbben a spirálosokat és nagy méretűeket választják, míg az iskolát kezdőknél külön kategória van, hogy milyen típusú írásfüzetre lesz szükség. Az egyszerű, kisméretű írásfüzet ára 2-3 lej között van, a nagyobbak 8-10 lejért kaphatóak, de a spirálosért már 12 lejt kérnek, amennyiben pedig valamilyen világsztár vagy most divatos animé-figura díszíti, akár 15-20 lejt is kóstálhat.

Ugyanakkor a boltokban különböző csomagokat is összeállítanak, akár iskolatáskával, akár anélkül. Egy úgynevezett alapcsomagot 200-250 lejért kínálnak, a legtöbb szülő pedig ezt választja, mivel csak a legszükségesebbeket veszik meg. Az alapcsomag különböző típusú füzeteket, borítókat, ceruzát és színes ceruzát, tollat, golyóstollat tartalmaz, de táskát vagy más kiegészítőket is, így azonban az ár is emelkedik, akár 500-600 lejig.

A táskák ára is nőtt, hátizsákot már alig kapni olcsón, 150 lej a kezdő ár, ennél csak drágábbat kínálnak. Van, amelyikhez tornazsák is jár, annak ára 25-30 lejjel több. A kiegészítő segédanyagokat is keresik, főleg az általános iskolás és óvodás gyerekek szülei, szükség van papírvágó ollóra, ragasztóra, különböző – egyenes, derékszögű stb. – vonalzókra és körzőre is. Ezek egyenként vagy akár csomagban is kaphatók.

Az osztályfőnökök, tanítók egyébként azt javasolják a szülőknek, hogy várjanak a nagy bevásárlással, ugyanis nem biztos, hogy mindenre szükség lesz, amit megvesznek, illetve szeptember végétől már jelentős kedvezmények várhatók a különböző termékekre. Ugyanakkor érdemes figyelni a nagyáruházak kínálta kedvezményeket, de internetről is olcsóbban lehet beszerezni bizonyos árut. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 23., 9:44
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hát ez azért nem annyira igaz. Az iroszerek, radirgumi, kiegészítő eszközök ára nem változott, a jobb minőségű színes ceruzák, temperak azok kb 20szazlekot, de úgysem 30-50 lej hanem max 30. A füzet az egyedül termék ami a papír ár emelkedés miatt nőt, de egyéb minden tavalyi áron van még a táskák is. És szeptember végétől senki ne számítson ár csökkenèsre, mert az nem lesz.