Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Fotográfia Napja

A Magyar Fotográfia Napja Kultúra

Augusztus 28-án vasárnap, 11 és 19 óra között, székelyföldi fotóklubok és független alkotók részvételével, szabadtéri fotókiállítás formájában kerül sor a Magyar Fotográfia Napja megünneplésére. Helyszín a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonja előtti sétány.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) 108 szakmai, társadalmi szervezet (a fotográfiai közélet kétezer aktív szereplője) választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot, amely 2003 óta minden esztendőben a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire irányítja a társadalom figyelmét.

Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon, vagyis ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia).

  1. január 9-én a Francia Tudományos Akadémia hivatalosan bemutatta a dagerrotípiát, aminek szabadalmát pár hónappal később, 1839. augusztus 19-én a francia kormány megvásárolta, majd a találmányt szabadon hozzáférhetővé tette bárki számára.

További részletek: https://www.sepsiszentgyorgy.info/rendezvenyek/4910-szabadteri-fotokiallitas-sepsiszentgyorgyon-a-magyar-fotografia-napja-alkalmabol.html

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük