Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Háttérbe szorítva

Valamikor, jó pár héttel ezelőtt szóvá tettem egy Angliában dolgozó óvónő panaszát: bizony olyan alacsony a bére, hogy amellé nemhogy elfér, de szükséges a másodállás. Ha csupán tömbház lépcsőházában takarít, akkor is. Nincs mit szépíteni a dolgokon: a pedagógusokat kegyetlenül lenullázzák mindenfelé. Szinte leütöttem, hogy nálunk is, de ha utánakeresünk, mindjárt észbe kapunk: mindenhol ez az a réteg, amely szinte állandóan forrong a nagyobb fizetésért, a megbecsültség fokozásáért, egyáltalán a pedagógusi tekintély megtartásáért.

Viccnek tűnt, de minden okunk megvan elhinni a valószerűségét annak a tanulói kijelentésnek, hogy apukája egy nap alatt annyit keres, mint a tanár úr egész hónapban. És a következő már velem történt: a vizsgára való felkészülés idején szólta el magát egyik diákom, hogy az ő édesapjának nincs középiskolája, de nem tudom hány darabból álló TIR-kocsi-sora van.

Mindezt azért írom le, mert félórája hallottam a bukaresti hírtévében: tüntetnek nagyobb fizetésért a rendőrök, mert egyikük szerint huszonöt (25) évi munka után járó nyugdíjuk nem elég magas. Magyarországon hajdanán jóval előbbre álltak a pedagógusi fizetésekkel, sőt, ismerünk olyanokat, akik a kedvezményesebb nyugdíj reményében ott nyugdíjaztatták magukat. Ők viszont pár év múlva rosszul jártak: a hazai, romániai nyugdíjak túllépték a magyarországi szintet.

Közben zajlik az élet, az anyaországban megint sztrájkra készülnek az elfelejtett középosztálybeliek, holott az ígérgetéseket ott sem rejtik ágy alá. És a fizetésemelés nem marad el, de nem ám pedagógusok esetében, hanem mondjuk a miniszterek térfelén, úgy hírlik ugyanis, náluk 30–50 százalékos emelésre számíthatnak. Emlékezetes volt a régi–mai miniszterelnök egykori kijelentése, amikor a valamikori bankvezérnek hétmillió forintnyi volt a havi juttatása, hogy Magyarországon nem lesz kétmilliónál magasabb senkinek a javadalmazása. Persze, az a beszéd már a múlté.

Itt, nálunk a közalkalmazottak bérének javításán, azaz emelésén gondolkoznak, s ez meg is lesz, mint a különnyugdíj. A pedagógusok fizetésének emelése is közszájon forog, de mi már tudjuk, hogy abból nem lesz semmi. Ebben biztosak lehetünk. Maradnak tehát újra a háttérben!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.