Hirdetés
Hirdetés

Világháborús lövedékek Háromszéken

Világháborús lövedékek Háromszéken Kovászna megye

Az elmúlt két évben változatlan számú robbanólövedéket, világháborús töltényt, gránátot találtak Háromszéken (ez körülbelül tíz riasztást jelent évente). A legtöbbre főképp erdőkben, folyómedrekben akadnak a polgárok, az olyan esetek sem ritkák, amikor házfelújításnál bukkannak rá a veszélyes kütyükre.

Hirdetés
Hirdetés

A háromszéki tűzoltóság szóvivője lapunknak kifejtette, megyénkben a legtöbb robbanószerkezetet Bereckben, a település környékén találták meg, innen érkezik a legtöbb riasztás, de Kézdiszentkeresztről, Bélafalváról is több alkalommal kértek már segítséget. A statisztikákat elemezve észrevehető, hogy főképpen a tavasz-ősz periódusban „botlanak” bele a háromszékiek egy-egy ilyen világháborús lövedékbe, gránátba, legtöbbször az erdei túrák, kirándulások során.

A tűzszerészek által szakszerűen összegyűjtött robbanószerkezeteket a megsemmisítésükig a megyeszékhelyi lőtéren tárolják, biztonságos helyen: természetesen megvan a robbanás veszélye, így őrzik a területet, hogy senki ne kerüljön a közelükbe. Legutóbb Kézdiszentkeresztről hívták a 112-es sürgősségi számot, és kértek segítséget a tűzoltóságtól, miután egy házfelújításnál, a padláson akadtak rá méretes lövedékre. Ezt a korábbi tulajdonos rejtette el. A szóban forgó házat utólag eladták, és az ingatlannal a robbanószerkezetet is „megvásárolta” az új gazda – avatott be a szóvivő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük