Hirdetés
Hirdetés

Valami elkezdődött Kézdin

Valami elkezdődött Kézdin Kovászna megye

Szombaton a Tegyünk Kézdiszékért társulás szervezésében a kézdivásárhelyi zsidó temetőt takarították ki az önkéntesek.

A megbeszélt találkozóhelyen lassan összegyűlt egy tizenöt fős, néhány civil mellett zömében a Kézdivásárhelyi Nők és a Zöld Nap Egyesület tagjaiból verbuválódott csapat, és kerti szerszámokkal felfegyverkezve elindultak az egykori Akasztófadomb szomszédságában található zsidó temetőhöz. A helyszínen megdöbbenve szemlélték a már csak nyomokban fellelhető szögesdrótkerítéssel körbevett, elhanyagolt sírkertet.

Hirdetés
Hirdetés

Közben megérkezett a szemetes zsákokkal Szigethy Kálmán helyi tanácsos, a civil tömörülés jelzőre ezúttal rácáfoló Tegyünk Kézdiszékért egyetlen képviselőjeként, és másfél óra múlva nyoma sem volt a bokor- és hulladékrengetegnek. „Egyesületünk úgy véli, ez a temető városunk történelmi múltjának, épített örökségünknek része, amely megérdemli, hogy rendbe tegyük és gondozzuk. Hamarosan bekerítenénk Hegedűs Ferenc vállalkozó jóvoltából, hogy a sírköveket ledöntő állatok ne járhassanak be, hiszen ez egy érték a település számára, és úgy vélem, turisztikai látványosságnak sem utolsó”, nyilatkozta lapunknak. Legközelebb a református temetőben található Purczell-kriptánál rendeznek hasonló akciót.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 1., 11:06
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Az a lenyeg,hogy a zsido temetore vigyazzunk ! A katolikus temeto az nem szamit, ott ki lehet szedni a halottakat 20-30 ev utan, es el lehet adni a regi sirhelyeket. Mint latom a keprol is, a zsidokat azokat nem szedik ki. Az ok sirhelyeiket nem bolygatjak, attol fuggetlenul, hogy elnek-e meg a hozzatartozoik, vagy fizetie valaki a sirhelyeiket. Itt 1935-os, sot meg ennel is regibb sirhelyek vannak. De katolikuseknal mar semmi nem szamit, ott mar a halal is csak egy biznisz lett ! Es ahogyan a katolikus temeto kinez (essos idoben egy sartenger,egy mocsar!) az ma mar nem egyeb mint Kezdivasarhely es a katolikus hivok, no meg az egyhaz szegyene ! Fokeppen a temeto utjai, meg a keritesei, ha egyaltalan keritesnek lehet azt a rozsdas csipkesdrotbol osszetakolt, toldott foldott, lyukatos valamit nevezni. Szegyen Uraim,nagy szegyen ! (javitott !)

  • User
   Dátum: 2019. április 1., 12:55
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Erre a temetőre senki nem vigyáz, így a közösség kell ezt megtegye. Lehet zsidózni, meg minden, de ez is a város múltjához tartozik.
   Gondolom, amilyen haddal írt, az ásó nyelét is meg tudja fogni. Kalákát kell szervezni és csinálni egy nagy tavaszi temetőtakarítást, renoválást a Katolikus temetőben is!

 • User
  Dátum: 2019. április 1., 13:30
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az igazság az,hogy már kamasz koromban is el volt hanyagolva a temető.A Fortyogó felé menet az IFET háta mögött lehetett lemenni,már akkor is alig látszottak a sírkövek .Benőtte a gyep ,mert nem gondozta senki,pedig akkor még Kézdin volt egy pár család ,akik jómódban éltek és amerikai rokonaik is voltak akik gondozhatták volna azokat.Például Aradon létezik,bekerítve fallal,temetőőr aki egybe a pénztáros is,mert belépőjegyet kell váltani még annak is ,aki ismerősének akar egy szál virágot vinni.De azt a pénzt a temető rendbetartásához használják fel és ez így van rendjén.

 • User
  Dátum: 2019. április 1., 13:46
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Talan a masikra(a katolikusra) vigyaz valaki?! Es meg egyszer olvassa el figyelmesebben,hogy mit irtam.Abba semmi zsidozas nincs. Es a magyar haborus hosok,akiknek sirjait megbontottak es eladtak (magyaran kiszedtek oket onnet),pedig ok az orszagukert es szulofoldjukert aldoztak eletuket, azok nem erdemeltek volna meg, hogy sirhelyeiket ne haborgassak es fokeppen ne tuntessek el. Szerintem ok jobban megerdemeltek volna,hogy a tortenelem megtartsa emlekuket, ok legalabb tettek valamit a hazajukert es eletuket adtak a szulofoldert. Nem ugy mint a jottment biznicar papok akik sirhelyeiket eladtak !!!

 • User
  Dátum: 2019. április 2., 10:06
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Érdekes,hogy az1935 ben felállított sírkövet nem döngették le ahogy valaki beírta.Már majdnem 85 éve áll!Az idő vasfoga döngette le inkább,mint bármelyik temetőbe,nem kell azonnal mindenben a rosszat látni jutacska donkihote!

 • User
  Dátum: 2019. április 2., 12:01
  ÉRTÉKELÉS: 5

  “valami elkezdodott” de mikor kezdodik el az utcak aszfaltozasa.A Vasut,Vagohid befejezese?Hideg az mar nincs,de ugy latszik hogy munkakedv se sok es foleg aki vezesse a varost.