Felhívás!

Uzonkafürdőn a vidék szeme

Uzonkafürdőn a vidék szeme Kovászna megye

Az uzonkafürdői borvizes strandról több alkalommal is hallani lehet(ett) különböző felújítási elképzeléseket, egyelőre mégis a tehetetlenség mocsarában tesped, a vidék és a területtulajdonos közbirtokosságok igazi szégyenfoltjaként. Az egyszerű állampolgár joggal teheti fel a kérdést: mit csinálnak a közbirtokosságok, hogy egy egyszerű, kis, alig néhány négyzetméteres feredőt nem képesek rendbe tenni és felújítani?

Utánanézve, legutóbb 2012-ben, vagyis ezelőtt nyolc évvel(!) kérdeztünk rá a közbirtokosságokra a strandot illetően, akkor az volt a válasz, hogy nem sikerült még telekkönyveztetniük a strand területét, így a felújítási munkákat sem tudták elkezdeni. De hát azóta eltelt nyolc év! És azóta nem történt semmi…
Bár írásunkat nem kampánycikknek szánjuk, azonban elkerülhetetlen nem megemlíteni, hogy az uzonkafürdői borvizes feredő most, választási kampányban ismét rivaldafénybe került, éspedig Bacon község fiatal polgármesterjelöltje, Veres Zsolt révén, aki azt ígéri legalábbis, hogy megválasztása esetében véget vet a fürdő körüli áldatlan állapotoknak. (Uzonkafürdő Bacon községhez tartozik – szerk. megj.)

„A közbirtokosságokkal ki fogunk egyezni, mert a helyzet tarthatatlan, és a baconi tanács nem fogja engedni azt, hogy életveszélyes épület legyen ott, ahova turisták százai járnak borvizet tölteni vagy strandolni. Azt sem engedi meg ezentúl a baconi tanács, hogy községünk imázsát aláássa bárki azáltal, hogy településünk központjában egy romos és elhagyott épületet mutatunk az ide látogató turistáknak. Bacon községben rend lesz” – hangoztatta igen határozottan elképzeléseit Veres Zsolt.

És valóban, az uzonkafürdői borvizes strandra turisták százai járnak, mint azt a nem olyan rég készült fotónk is bizonyítja, a nyáron még az alkalmi árusok is megjelentek, mint egy igazi üdülőtelepen, de „Erdővidék gyöngye”, ahogy a strand melletti régi reklámtáblán áll, messze van attól, hogy „gyöngyként” emlegessük. A strandot kiszolgáló épület összeomlóban már évek óta, és a rendezetlen környék láttán az embernek csak egyetlen, szomorú gondolata támadhat: miért hagyjuk kincseinket elenyészni?

Veres Zsolt jelszava az, hogy rend és tisztaság lesz mindenhol Bacon községben, másrészt pedig Uzonkafürdőre, mint turisztikailag fontos falura, külön is odafigyelne, ahol a „rendrakást egy komoly arculatváltás is kísérni fogja” – hangoztatta. Ezen arculatváltás elemeként egy nagyobb téren parkolóhelyeket szándékoznak kialakítani, helyet biztosítanának a helybéli termelőknek, különösen a kézműveseknek azért, hogy a turisták „bele kóstolhassanak”a község életébe, termékeibe, konkrétan a fürdőről pedig azt mondta Veres Zsolt, hogy meleg vizes gyógyfürdő újraindítása lesz a cél, bent és kint is, utóbbi dézsákban. Teljesen felújítanák a borvíz körüli teret is (borvízforrás is van a strand mellett), továbbá rendbe tennék az Uzonkafürdőre vezető utat, illetve a település utcáit is. Mint mondta, Uzonkafürdőn nem egy utca járhatatlan, kampány előtt szemkiszúrásból javítottak ugyan némelyiken, de sánc hiányában az esővíz hamar tönkretette azokat – hangoztatta. „Mindezt komolyan gondolom, és akár pályázati erőforrások hiányában, csupán saját bevételeinkből képesek leszünk terveinket megvalósítani” – összegezte elképzeléseit Veres Zsolt, Bacon község polgármesterjelöltje. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.