Felhívás!

Jöhet a palackadó?

A környezetvédelmi minisztérium úgy tervezi, hogy hamarosan közvitára bocsátja a pillepalackok kereskedelmi visszaváltására vonatkozó új rendszabályt. A lényege az, hogy aki valamilyen italt, folyadékot vásárol pillepalackban, a termék ára tartalmaz majd egy többletet, ami a palack ára, és amit a következő vásárlásnál levonnak, illetve annyival kevesebbet fizet, aki visszavisz egy vagy több palackot.

A javaslat értelmében 50 bani lenne a pillepalack visszaváltható ára. A kezdeményezők szerint a módszer más országokban bevált, jól működik. Az a közvetlen és közvetett haszna, hogy a pillepalackok nem kerülnek a szemétbe, gyorsabban eljutnak az újrahasznosítási és gyártási folyamatba.

Az ellenérvek némelyike rámutat, az eljárás nem méltányos azokkal szemben, akiknek nem áll szándékukban a pillepalackot későbbi időszakban visszaváltani, számukra tehát a termék palackjának garanciaára hiábavaló többletkiadást jelent. Különleges helyzeteket is szülhet a módszer, hiszen a nagyon idősek, a testi fogyatékosok, a mozgáskorlátozásban szenvedők általában másokkal vásároltatnak, ők személyesen és közvetlenül nem vehetnek részt a visszaváltásban. A visszaváltás módszertanának a gyakorlati kérdéseket is tisztáznia, rögzítenie kell, például azt, hogy lehet-e vagy nem lehet korábbi vásárlási pénztárszalag nélküli, valahol talált, összegyűjtött palackokat áruházban levásárolni. A kereskedői társaságok egyik tisztségviselője borúlátó, szerinte a visszavásárlás már azon is megbukhat, hogy bonyolult az ügykezelés, sok-sok üzletnek nincs lehetősége tárolni az üres palackokat. Erre egy illetékes azt válaszolta, valószínűleg csak a nagyáruházaknak, bevásárlóközpontoknak lesz kötelező a visszavásárlás.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.