Felhívás!

További két lej a tét

További két lej a tét Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetősége még március 13-án számolt be arról, hogy áprilistól drágítja szolgáltatásait. A tegnap érdeklődésünkre kiderült, a drágítást újabb áremelés követheti.

Máthé László vállalatvezető  tegnap kérdéseinkre elmondta, az eddigi – vidéken 50 bani/fős, illetve városon 1 lej/fős – drágításon kívül nagy valószínűséggel az elkövetkezőkben újabb személyenkénti 2 lejes költséggel kell, hogy terheljék a számlákat.

A gondot a kormány tétlensége okozza, ugyanis az idén január elsejétől életbe lépő, a 2006/196-os törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet szerint a lerakóba kerülő hulladékra az év első napjától a már meglévő illetékek mellett tonnánként 80 lejnyi terhet is kiróttak. A kormányváltás után – mivel rájöttek, nincs jól megfogalmazva az előbb említett törvénymódosításszövege – hamar meg is született egy újabb módosítási kezdeményezés, ám ez azóta is stagnál. A módosítás abban állna, hogy nem a lerakóba kerülő hulladékmennyiségre, hanem csak az éves célok nem teljesítésére (szelektív rátára) szabnák ki ezt a 80 lejes illetéket.

– Nem történik semmi, mi pedig kapjuk a számlát Brassóból a lerakott hulladék után: ha tavaly ilyenkor 250 ezer lejt kellett fizetni, most ez az összeg hirtelen 600 ezer lejre ugrott fel. Az illetéket nem árdrágításként kezeljük, visszaosztjuk a lakókra. Utánaszámoltunk, és ez áfástól 2 lejes pluszköltséget jelent személyenként (mind vidéken, mind városon). Nem kell félreérteni, ha majd Lécfalvára visszük a szemetet, akkor is fizetni kell ezt, ha a kormány nem módosít a rendeleten – figyelmeztet Máthé, sőt, jövőtől a tonnánkénti 80 lejes illetéket a kormány 120 lejre akarja emelni! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. május 11., 10:23
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Biztosan velem van a baj! En ebbol az okmagyarazatbol , a 2 lejes dragitason kivul, vajmi keveset ertek. Valoszinu nem is ez volt a cel. Hja, a Tega zsebe feneketlen! Apropo, a kozponti piacot mikor korszeusitik?Mert a penzecskek gyulnek….gyulnek