Felhívás!

Fertőző állatbetegségek

Fertőző állatbetegségek Kovászna megye

„Kivergődünk” a fertőző nyavalyák miatti tilalmakból, megszűnnek a madárinfluenza-gócpontok körülöttünk – tudtuk meg tegnap dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól.  

A korábbi felkészültségi állapotok alól Háromszék sem jelentettkivételt: a szomszédos Brassó megyében azonosított madárinfluenza fertőzés miatt például baromfikiállítás szervezését nem engedélyezték a hatóságok, de az állatmozgást is korlátozták. Arra voltunk kíváncsiak, továbbra is felkészültségben vagyunk-e, szervezhetnek-e baromfivásárokat megyénkben.

– A madárinfluenza kapcsán elmondható, hogy a szomszédos Magyarországon a gócpontok több mint felét már sikerült felszámolni. Romániában 56 gócpont volt, ám szerencsére ezek legnagyobb része vadmadaraknál azonosított fertőzés miatt alakult ki, illetve csupán majorságnál – nem nagyobb farmokon – fertőződtek meg a szárnyasok. Az említett romániai gócpontokból csupán mintegy tíz aktív még – részletezte dr. Sikó.

A szarvasmarhákat érintő bőrgyulladás viszont tovább terjed a nagyvilágban, újabban Romániától nyugatra szedi áldozatait, viszont pár hete újabb sertéspestis-gócpontot azonosítottak Botoşani-tól körülbelül 12 kilométerre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.