Felhívás!

Kihallgatják a tanácsosokat

Zajlik a vizsgálódás azon kézdivásárhelyi tanácsosok körében, akik 2012 és 2016 között voltak tagjai a kézdivásárhelyi döntéshozó testületnek. A volt önkormányzati képviselőket azért idézik be a sepsiszentgyörgyi rendőrségre, mert a hatóságok a tervezett, de meghiúsult Wass Albert utca névadása körülményeit firtatják.

A történet 2015 novemberében kezdődött, amikor Ilyés Botond tanácsos előterjesztése nyomán a testület rábólintott arra, hogy a Torjai út mellett levő egyik utcát Wass Albert íróról nevezzék el. A határozatot a tanácsosok 2016 februárjában kénytelenek voltak visszavonni, ugyanis a hatóságok kivizsgálást rendeltek el.

A rendőrség javaslatára az ügyészség akkor lezárta a Wass Albert utca tervezett névadásával kapcsolatos eljárást, és nem indított bűnvádi eljárást senki ellen, Sebastian Cucu kormánymegbízott azonban az ügy újrafelvételét kérte, és a bíróság jóvá is hagyta az ismételt eljárást a korábbi testület tagjai ellen, akiket egyenként hívnak kihallgatásra Sepsiszentgyörgyre, a csendőrlaktanya szomszédságába.

Telefonos megkeresésünkre Ilyés Botond, a névadást előterjesztő tanácsos kifejtette: őt még nem hívták ennek kapcsán, az EMNP-ből eddig csak Balázs Attila volt a rendőrségre idézve. Ugyanakkor az a véleménye, hogy a hivatalos szervek (a rend- őrség – szerk.) csak a dolgukat végzik, viszont a prefektus lépése magyarellenességről árulkodik.

Bokor Tibor polgármester szerint egyértelmű, hogy újabb magyarellenes intézkedésről van szó. Mikor egy gyakorlatba nem léptetett és visszavont határozat miatt zajlik kivizsgálás, az megfélemlítési szándékról árulkodik – summázott a város elöljárója, akinek az a meglátása, hogy a kormánymegbízott folyamatosan negatív túlzásokba esik, amikor a kisebbségi jogokról van szó. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások