Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint százan éltek a prosztatarákszűrés lehetőségével Sepsiszentgyörgyön

Több mint százan éltek a prosztatarákszűrés lehetőségével Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Kielégítő eredménnyel zárult a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház által november 13-a és 17-e között megszervezett prosztatarák-szűrés: több mint 100-an döntöttek úgy, hogy részt vesznek rajta, három beteg pedig talán az életét köszönheti annak, hogy elment a szűrésre.

Hirdetés
Hirdetés

A minden hét férfiből egyet érintő prosztatarák idejében felfedezve jó prognózissal rendelkezik, ám mivel kezdeti szakaszában tünetmentes, gyakran csak előrehaladott, kezelhető, de nem gyógyítható állapotban fedezik fel. A betegség korai felismerésére az 50 év feletti férfiak rendszeres urológiai vizsgálata ad lehetőséget. Romániában 2020-ban 8000 prosztatarákos esetet tartottak nyilván.

Közismert, hogy Romániában nem fordít a lakosság elég gondot a rendszeres szűrésekre, ezért örvendetes, hogy a kórház által a járóbeteg-rendelőben szervezett négynapos szűrésre – ahová a 45 éven felülieket várták – összesen 106 személy jelentkezett be. Átlagéletkoruk 55-60 év, de az orvosok által külön is értékelt tény, hogy fiatalabbak is éltek a vizsgálat lehetőségével.

A legtöbb bejelentkezett személynél a prosztata jóindulatú megnagyobbodását észlelték, egyeseknél már igen előrehaladott állapotban, amelyre az orvosok célzott kezelést írtak elő. Három személynél az előzetes rákdiagnózis igazolására biopsziát végeznek, ám ezekben az esetekben, mivel időben felfedezték a daganatot, 95 százalékos a gyógyulási esély – közölte érdeklődésünkre Keresztesi Artúr orvosigazgató.

Tavaly is hasonló eredménnyel zajlott a szűrés, akkor 115 személy jelentkezett és 5 esetben diagnosztizáltak rosszindulatú prosztataelváltozásokat. A kórház szeretné jövőre is megszervezni a férfiaknak szánt vizsgálatokat, tudtuk meg, ez az orvosok hajlandóságán, akaratán múlik. Ez azonban megvan, tehát szűrés is lesz – szögezte le az orvosigazgató.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások