Felhívás!

Tiltakozni fognak

Október 22-én a kézdivásárhelyi bíróság tárgyalja a Láros Közbirtokosság és a román állam között zajló per első tárgyalását. A pénzügyminisztérium visszaállamosítaná az erdőterületet, mivel úgy tudják: az ozsdolaiakat az 1930-as években kárpótolták.

Úgy tűnik, hogy a község lakosainak a kálváriája a rendszerváltást követően sem zárult le, a Láros Erdőtulajdonosok Egyesületének a nehezen visszaszerzett területeire készül rátenni a kezét az állam. A közbirtokosság korábban már elveszített egy közel 3000 hektáros területet, amire a tulniciak tették rá a kezüket. Ez a tulajdon az 1968-as megyésítéskor szakadt a szomszédos Vrancea megyébe, és a román törvénykezés – majd később Strasbourg is – úgy döntött: nem képezi az ozsdolaiak tulajdonát.

Az erdőtulajdon második, ugyanekkora része is veszélybe került, most viszont a pénzügyminisztérium szeretné megkaparintani azzal a kifogással, hogy állítólag korábban az erdőket kisajátították, és az ozsdolaiak kárpótlást is kaptak.

Kedden Pál István közbirtokossági elnök és Lukács Attila alelnök társaságában megtekintettük a terület egy részét, amely a második Árpád-vonalat is magába foglalja. Tekintélyes, szakszerűen karbantartott erdőtulajdonról van szó, amelynek sorsáról a kézdivásárhelyi bíróság fog dönteni október 22-én. Előzményként a közbirtokosság ügyvédje azt kérte, az ügyet a sepsiszentgyörgyi törvényszéken tárgyalják, de végül a brassói táblabíróság úgy ítélte, hogy a kézdivásárhelyi döntéshozóknak kell elbírálniuk az esetet. A többmillió eurót érő erdőterület első bírósági tárgyalására az ozsdolaiak tiltakozással készülnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.