Felhívás!

Tartalmas iskolanap Uzonban

Tartalmas iskolanap Uzonban Kovászna megye

Az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola életében nagy eseményt jelentett a kedden megtartott iskolanap: azzá avatta gazdag műsora, karácsonyi hangulata, a sok vendég jelenléte, ráadásul tanárok, szülők, diákok közös ebédje a kultúrotthonban. Ízes, illatos, jókedvű nap emlékével maradhat mindenki.

Az iskolanapokra egy nagyobb pályázat keretében került sor, a Bethlen Gábor Alaptól nyert támogatással az intézmény áprilistól decemberig a hagyományőrzést szem előtt tartva szervezett több tevékenységet, ez a záró momentum méltóképpen tette fel a pontot az i-re. Reggel a kultúrotthonban kezdődött a műsor, ahol Szabó Margit igazgatónő üdvözlő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy fontosabb a szülőknek jelen lenni gyerekeik életében, mint anyagiakkal elhalmozni őket.

Dr. Ráduly István polgármester, Lászlóffy Pál István, az RMPSZ örökös tiszteletbeli elnöke és Sibianu Viktor tanfelügyelő is beszélt a közösség megtartó erejéről, majd az iskola diákjai léptek fel: először az elemisták, aztán a gimnazisták, végül az iskolakórus járult hozzá az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Ezt követően a zsibongó gyermeksereg átvonult az iskola épületébe, ahol karácsonyi vásárt rendeztek a maguk készítette apróságokból és a szülők segítségével előállt süteményekből.

Erre az alkalomra az iskolában – szintén szem előtt tartva a hagyományőrzést – három tanteremben folytak különböző foglalkozások. Régmúlt karácsonyok hangulatát, díszleteit, kellékeit sorakoztatta fel Nagy Hajnalka vallástanárnő az egyikben: a falon a karácsonyi üdvözletek minikiállítása, a fenyőfán természetes díszek és saját kezűleg készített papírgirlandok, régi bútorok, edények, a szent család, betlehem a fa alatt. Ebben a meghitt környezetben a diákok szaloncukrot csomagoltak, üdvözlőlapot készítettek, közben elhangzott egy-egy vers, ének, meggyújtottak egy csillagszórót. Bartos Károly komollói lelkész közben arról beszélt, mit jelent az apa- és anyamodell hiánya, hova vezet a napjainkban megcsökött, elbizonytalanodott nemi, nemzeti, felekezeti identitás, dr. Bence Mihály matematikus pedig a népmesék és a matematika között vont párhuzamot.

Másik helyszínen kreatív foglalkozás keretében ismerkedtek a gyerekek a festők életével, festmények történetével. Mindez Borcsa Réka történelem szakos tanár érdeme, és ezzel még mindig nem merült ki a program: Szász Etelka gyöngyfűző műhelyfoglalkozást vezetett, Csutak Zsuzsa pedig fonalgrafika technikára tanította a diákokat. „Tükörbe” is nézhettek a diákok Zorkóczy Zenóbia Rosszcsont Zénó című interaktív előadásában.

Ezután kicsik és nagyok egy asztal mellé ültek: 1200 töltött káposzta készült erre a hagyományos közös ebédre, amit a 230 diák, szüleik és pedagógusaik együtt fogyasztottak el a kultúrotthonban. Ekkor került sor az iskola tantestületének szervezésében egy, az igazgatónőnek, de végül is minden jelenlévőnek szóló meglepetéskoncertre a Feketeügy együttes előadásában. Ebéd után kipenderítették a kultúrotthonból az asztalokat, hogy helyet csináljanak a táncnak, s így már bőven volt „kicsomagolnivaló” élménye a tartalmas nap után vakációra készülődő gyerekseregnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.