Felhívás!

Szolidaritás kell

A költségvetés-kiegyensúlyozásnak az a szerepe, hogy olyan helyre juttassunk több pénzt, ahol nagyobb szükség van rá – mondta el a negyedik megyeinfón Tamás Sándor. A Kovászna megyei tanács elnöke szerint a polgármesterek belátják, hogy szolidaritásra van szükség.

A költségvetés-kiegyensúlyozást nem a lakosok száma, nem a bevétel vagy kiadás, nem az alárendelt falvak száma, nem a községi utak hossza, hanem előzetes egyeztetés alapján adják – mondta el a megyei tanácselnök. Példának Barátos községet hozta fel, ahol a korábban leszerződött víz- és csatornahálózat kiépítésében a község önrésze 3,2 millió lej. Ebből idén kell kifizetnie 1,5 millió lejt úgy, hogy a saját bevétele 300 ezer lej, a központi költségvetésből pedig 500 ezer lejt kap.

– Ha a megye ilyen esetben nem ad sokkal nagyobb összeget, mint amennyi arányosan járna, akkor Barátos áprilisban képtelen lenne kifizetni az önrész első részletét, ami 400 ezer lej – mondta a tanácselnök.
A Székely Hírmondó felvetésére, hogy ez megyei szinten éppen olyan szolidaritásra épülő pénzleosztás, mint amilyet a megyei tanácselnök országos szinten kifogásolni szokott (hogy ti. az erdélyi megyékből befolyó többletadót a rászoruló megyéknek osztják ki), az elnök bonyolult magyarázatba kezdett, amelyben a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta, amit egyébként senki nem vont kétségbe. Az ügyet utólag Henning László alelnök tisztázta: a kettő között az az óriási különbség, hogy míg a megyében az utolsó lejig mindent előre megbeszélnek és egyeztetnek a polgármesterekkel, addig országos szinten „soha senki szóba nem áll velünk, meg nem kérdez, hanem mindent a fejünk fölött eldöntenek”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.