Felhívás!

Strandidő Uzonkafürdőn

Strandidő Uzonkafürdőn Kovászna megye

Ha valaki ebben a kánikulában számba veszi az Erdővidéken található strandolási-fürdési lehetőségeket, nem fog a bőség zavarával küszködni: a csaknem egy évtizede hatszázezer euróból épített baróti strand működésével kapcsolatban továbbra sem hallani semmit, így maradnak a patakok, tavak, melyek bár veszélyesek, mint például a felsőrákosi bányató, a gyerkőcök mégis ingyen igénybe vehetik.

Az egyéb lehetőségeket figyelembe véve, úgy tudjuk, a vendégeknek van strandolási lehetőségük a középajtai Fűzi horgásztónál, de csobbanhatnak az olaszteleki Daniel-kastélynál épített medencében is, aztán ott van Uzonkafürdő, ahol egy borvizes medence, valamint az egykori holland strand medencéje is a fürdőzök rendelkezésére áll, s ahol szombaton még Konstanca megyéből érkezett turistákat is láttunk.

A strand adminisztrátora, Mircea Buhlea érdeklődésünkre elmondta, hogy a csaknem húsz évvel ezelőtt épített létesítmény karbantartása folyamatos. Például a tavasz óta javítottak a medence állapotán, a szárazság miatt gondjaik vannak ugyan a vízutánpótlással, ám annak minőségére szigorúan vigyáznak, akárcsak a járványhelyzet miatti előírások betartására is. Így legfeljebb ötven személy tartózkodhat a medence területén, egyébként ennyi nyugágyuk is van, leszámítva a 10 éven aluli gyermekeket, akiknek a strand, valamint a strand épülete melletti kempingezés is ingyenes.

A strand naponta délelőtt 10–14, illetve délután 15–19 óra között van nyitva, 14 és15 óra között fertőtlenítenek. Különösen hétvégén elég sokan vannak, ezért ajánlatos előre tájékozódni a szabad helyek felöl, ami lehetséges a strand Facebook-oldalán akár. A strand mögött található kempinghelyen húsz sátorhely van, néhány lakóautó is elfér. A tulajdonos szerint inkább családosoknak ajánlják a kempinget, hangos zenét például nem lehet a táborhelyen hallgatni, a tűzgyújtás viszont megengedett, a gyermekeknek játszóalkalmatosságok is vannak.

Másrészt nagyon sokan fürödtek szombaton az uzonkafürdői kis borvizes medencében is, mely tudtunkkal közbirtokossági tulajdonban van, s mely jelenleg szabadon használható. Tény, hogy Uzonkafürdő ázsiója idén – talán a külföldi utazások korlátozásának köszönhetően – megnőtt, így, amikor erdővidéki turizmusról beszélünk, e kis települést kiemelkedő helyen kell említenünk, de még nagyon sok lenne a közös tennivaló ahhoz, hogy – általánosan fogalmazva – itt bizonyos színvonalról is beszélhessünk.

Reménykedjünk, hogy az ősszel megválasztandó erdővidéki polgármesterek figyelmét nem fogja ez sem elkerülni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.