Felhívás!

Sokan szeretnek adakozni

Sokan szeretnek adakozni Kovászna megye

Új köntösbe öltöztetve idén is jó célt szolgál A fakanál körbejár nevű jótékonysági akció, amelyet ezúttal a Diakónia a Háromszéki Közösségi Alapítvánnyal együtt szervez meg. Egy vacsora árának adományozásával mindenki élményt ajándékozhat időseknek és gyerekeknek.

A Diakónia Keresztyén Alapítványnak és a HKA-nak volt már közös akciója, Sepsikőröspatakon nagy sikert arattak azok a közösségi programok, amelyeket a Margit Hercegnő Alapítvány anyagi támogatásával hozott tető alá a két civil szervezet, de amelyet nem sikerült volna olyan hatékonyan lebonyolítani a helyi nőszervezetek, ifjúsági szervezet segítsége nélkül. Ott is a délutáni oktatásban résztvevő hátrányos helyzetű gyerekeknek szerveztek tevékenységeket, és ugyanerre a célra gyűjtenek ezúttal is.

A Margit Hercegnő Alapítvány idén is felajánlott a HKA-nak 4000 eurót arra, hogy időseket és gyermekeket mozgósítsanak, előbbiek kellene kamatoztassák tudásukat a fiatalok javára, velük együtt. Ez a terv most Alsócsernátonban kivitelezhető, mivel ott iskolán kívül folyik a délutáni oktatás, tehát még lehet közös programokat, műhelymunkákat szervezni az egyébként a falak közé szorult, elmagányosodott időseknek, gyerekeknek. Rendkívül nagypotenciál lakozik a hatvanon felüli­ekben, sokan nem találják a helyüket a nyugdíjba vonulás után – mondta lapunknak Torma Vera, a Diakónia gyermekprogramokért felelős munkatársa.

A Margit Hercegnő Alapítvány további 1000 eurót ajánl fel azért, hogy az alsócsernátoni önkormányzat által biztosított termet olyan digitális eszközökkel szereljék fel, amelyek segítik a közös, nonformális tanulást és tanítást, de mindez csak akkor valósulhat meg, ha a HKA és a Diakónia biztosítja a 4000 eurós önrészt. Ehhez lehet hozzájárulni egy vacsora árával – de akár többel is – december végéig, 30 ezer lej a célösszeg, amit adományokból remélnek összeszedni.

– Megtanultunk nagyot álmodni – mondta Torma Vera –, hiszen látjuk, milyen sok a jó adakozó, alig pár órával a meghirdetés után már megkeresett nagy cég és egyszerű falusi család is. Bár alapjáraton a gyűjtés azért folyik, hogy 250 háromszéki gyermeknek és 50 idősnek szerezzünk élményeket, például azzal, hogy közösen kenyeret süthetnek, vagy együtt tanulnak angolul, vagy együtt kirándulnak, hosszabb távon az Offline mentor hálózat programunkon belül más falvakban is működtetnénk hasonlót, akár külföldi vagy külföldre szakadt aktív, fiatalos idősebbekkel – online.

Decemberben folyik a toborzás, hogy megtalálják azokat a csernátoni önkéntes időseket, akik a gyermekek mellett szeretnék hasznossá tenni magukat, le kell egyeztetni a programokat, felkészíteni a pedagógusokat. Minden eshetőségre készen az online tevékenységre is fel kell készíteni az önkéntes nyugdíjasokat, de látjuk, hogy Bukarestben ezt megoldották, működik, akkor itt sem lehetetlen – magyarázza lelkesen a Diakónia alapítvány munkatársa.

Természetesen A fakanál körbejár akcióból nem lehet kihagyni a Rotary Klubot sem, hiszen korábban ők szervezték az akciót a Diakónia javára, és idén is csatlakoznak az adománygyűjtéshez. A vacsora árát a jó szándékú emberek a RO97RNCB 0124 1189 2270 0001-es számlára utalhatják, a befizetés tárgyához kérik beírni: „contributie la fond program Fakanál”. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.