Felhívás!

Sikeresen pályázott a kantai líceum

Sikeresen pályázott a kantai líceum Kovászna megye

Hatalmas előrelépést tett a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum a román oktatás irányába, ugyanis második félévtől minden 9. osztályos tanulónak lesz románkönyve. A 107 könyvet a Fundația Nouă ne pasă alapítványon keresztül vásárolta meg az iskola, pályázat útján.

Tavaly szeptemberben fogadták el az új, differenciált tantervet a magyar anyanyelvű diákok számára, amely már önmagában is nagy segítség a nyelv oktatásában. Azonban a terv gyors bevezetése miatt nem tudtak még minisztérium által elfogadott ingyenes tankönyveket is nyomtatni, így a tanévet minden erdélyi diák románkönyv nélkül kezdte. Cserei Gyöngyvér, a kantai líceum román katedrájának vezetője azonban lecsapott egy pályázati lehetőségre, ezzel megoldva a gondot a kilencedikes diákok számára.

A Fundația Nouă ne pasă hirdette meg az Învățăm românește! nevű pályázatot, amely elnyerésével az iskola a 107 kilencedikesnek vásárolhatott 18 ezer lej értékben B1-es és B2-es, a románt idegen nyelvként oktató könyvet. Emellett kaptak az alapítványtól olyan didaktikai játékokat is, amelyek a román nyelv tanítását segítik.

– Folyamatban van a minisztérium által elfogadott tankönyvek szerkesztése és nyomtatása, azonban addig is kihasználtuk ezt a lehetőséget, hogy legalább a kilencedik osztály az elfogadott program szerint, könyv segítségével tanulhasson. Szerintem Erdélyben kevés olyan magyar tannyelvű iskola van, ahol a kilencedikeseknek lenne B1-es, B2-es románkönyve, amiből tudnának tanulni. Óriási lépés ez, nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült megpályázni – mondta el érdeklődésünkre Bejan András iskolaigazgató.
Mint mondta, addig, amíg kapnak az iskolák tankönyveket, a jövendőbeli kilencedikesek is használni fogják a most beszerzetteket. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.