Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy mellett épül az ország legnagyobb szórakoztató parkja

Sepsiszentgyörgy mellett épül az ország legnagyobb szórakoztató parkja Kovászna megye

Miután 2019-ben a sepsiszentgyörgyi környezetvédők megvétózták a város közelében, a Sugásfürdő felé vezető út mellett épülő családi kalandpark tervét, a befektető csoport új helyszínt talált a létesítménynek és jövőre nekilát az ország legnagyobb szórakoztató parkja megépítésének, az eredetileg tervezettnél háromszor nagyobb területen.

Sepsiszentgyörgytől négy kilométerre, az Előpatak felé vezető út mentén, egy 37 hektáros területen fog megépülni a létesítmény, mely nyári és téli szórakoztatásra egyaránt alkalmas lesz. Egyedi koncepció alapján, 6 millió eurós befektetéssel révén valósul meg, a munkálatoknak a következő évben fognak neki, és a tervek szerint 2025-ben a szórakoztató park már fogadhatja látogatóit. Jelenleg a területrendezési terv kidolgozása van folyamatban – közölte Adrian Apostu, a HCR Kft. társtulajdonosa. Ez a cég a barcarozsnyói dinópark megrendelője és működtetője is.

Mint arról már 2019-ben tájékoztattuk olvasóinkat, az eredetileg 13 hektárosra tervezett családi kalandpark a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által is támogatva, részben a Honvéd-kúthoz közeli erdőben, részben egy fás legelőn épült volna meg. Utóbbi kiemelt természeti értéknek minősül az öreg tölgyfák és más védett növények jelenléte miatt, egyébként pedig a városlakók kedvelt piknikezőhelye, ezért 2019 őszén mintegy kétezer lakos beadványban tiltakozott a várható „környezetrombolás” ellen.

Az eredeti helyszín, egy kiemelt ökológiai értéket képviselő fás legelő, amelyről annak idején Toró Attila környezetvédelmi aktivista és további kétezer polgár tiltakozása miatt mondtak le. (Fotó: Toró Attila/Facebook)

A környezetvédők, természetbarátok fellépése sikerrel járt, a kezdeményezők lemondtak erről a helyszínről, és a Szemerja–Görgő Közbirtokosság területén, a napelem-park közelében azonosítottak egy megfelelő parcellát, melyet 25 évre béreltek volna. Sok idő eltelt a telekviszonyok rendezésével, ráadásul ez Natura 2000-res madárvédelmi terület – ez is oka lehetett annak, hogy végül a befektetők új megoldást találtak: az Előpatak felé vezető út mentén, az 5-ös kilométernél levő panzió mögött magánszemélyektől vásároltak meg 45 hektárnyi erdőt még a koronavírus-járvány idején – tudtuk meg Csákány László közbirtokossági elnöktől.

Bár Apostu nem pontosította, valószínűleg itt fog megépülni az országos rekordot megcélzó szórakoztató park, és azért pont itt, mert „vélhetően a terület magántulajdon jellege megkönnyíti egy-két akadály elhárítását” – mondta a Székelyhonnak Csákány László. Ez ügyben kerestük Sárkány Árpádot, a Nemzeti Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnökét, az Abies Hunting Kft. igazgatóját, aki szintén tulajdonosa a HCR Kft-nek, de cikkünk megjelenéséig nem értük el. Amint ez megtörténik, új részletekkel jelentkezünk.

 

Címlapfotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. július 18., 1:57
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nagyszerű! Lesz hol szórakozzanak majd a sri lankai és paki vendég(?)munkások családjai, mert a mieink már minimálbéres állásokat sem fognak találni! Jól megcsináltad, RMDSZ! Jövőben a szavazáskor a fizetést is learatjátok majd a,, munkátokért”!

  • User
   Dátum: 2023. július 18., 15:37
   ÉRTÉKELÉS: 5

   A mienkek jelen pillanatban rozsnyora jarnak dionparkozni es gyimesbe bobozni. Talan jo lenne , ha valaki hozzank is hozna egy-ket tomott penztarcat. Nem?

 • User
  Dátum: 2023. július 18., 10:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Remélem hangsúlyt fektetnek egy bicikli pálya kialakitásara is. Nagyon jó lenne egy bike park a környéken mert az erdei útvonalak gyakorlatilag használhatatlanok a medvék miatt.

 • User
  Dátum: 2023. július 18., 11:01
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Mivel Szentgyörgy lakossága kb. 70 000 körül van és jó része kisnyugdíjas és a minimálbér körüli fizetésért robotol, plussz meg a hatalmas „szocialis” tábor, sok idegenforgalom kell majd, hogy jövedelmező legyen a park. A gyorsforgalmi út a város ellenkező részében épül, egyetlen egy hídon lehet megközelíteni a várost abból az irányból vagy hanem Ilyefalva ill. Előpatak felől. Tehát a forgalom nagyon meg fog ugrani a központban és Előpatak fele. De szerencsére a városon kívül lessz és a hétvégi larma nem zavarja a lakókat. És hogyan oldják meg az ivóvíz és szennyvíz kérdését? Talán a bokrok tővében végzik el a dolgukat a szórakozni vágyók?

  • User
   Dátum: 2023. július 18., 15:00
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ilyen helyeken a tapasztalat szerint a civilizalt latogatok a vecet szoktak hasznalni nem ki sikerrel. Probalja ki esetleg on is a bokor alja helyett. Nem fog csalodni!

   • User
    Dátum: 2023. július 18., 20:53
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Talán a városon kívül van vezetekesivóvíz és szennyvizhálozat? Tudomásom szerint a 4es km vendéglőnek és a tábornak is saját pöcegödre és kútja van és mind a 2 helyet csak kevés ember látogatja egy ilyen kaliberű szórakozóhelyel összehasonlítva. Egy ilyen hatalmas szórakozóhelyen, konyhával, vendéglővel együtt bizony nagy ivóvíz fogyasztás van és ebből kifolyólag lessz szennyvíz is.

 • User
  Dátum: 2023. július 18., 14:04
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A GPS szerint közlekedő,, vendégek” Előpatak irányából jönnek majd és arra távoznak! A mi hozadékunk az utánuk maradó szemét lesz, lásd Rèty, Besenyő, és a környezeti pusztulás… Tényleg, hol vannak a medvékért nyivákoló zöldek?