Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy kirúgta a kivitelezőt

Sepsiszentgyörgy kirúgta a kivitelezőt Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy önkormányzata felbontotta a Mihai Viteazul Főgimnázium bentlakásának és dísztermének felújítási és korszerűsítési munkálataira vonatkozó szerződést, viszont a kolozsvári Modern Power System cég a felszólítás ellenére sem hajlandó elhagyni a munkahelyszínt. A jelen helyzet azután alakult ki, hogy a kivitelező nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

A munkálatokat 2020-ban kezdték el hat hónapos átadási határidővel, de ezt a cég nem tartotta be. Az önkormányzat minden lehetséges módon megpróbált hatékonyan együttműködni a kivitelezővel a felújítás befejezése érdekében, viszont ennek ellenére sem haladtak a munkálatok. Tekintettel arra, hogy ezeket európai alapokból finanszírozzák, és az átadási határidő 2023. december 31-e, az önkormányzatnak fel kellett bontania a szerződést, és új pályázatot kellett kiírnia az elmaradt munkálatokra, annak érdekében, hogy azok ez év végéig befejeződhessenek.

Május végén, a közbeszerzési iratokban foglalt rendelkezések alapján történő szerződésbontás után az önkormányzat képviselői megpróbálták átvenni a munkaterületet, de a kivitelező ebbe nem egyezett bele, ezért felszólították, hogy június 26-án 12 óráig hagyja el a helyszínt. A kivitelező cég azonban még mindig nem hajlandó átadni a munkapontot, különböző pénzügyi kifogások okán, amelyeknek a városháza szerint nincs valóságalapjuk.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a felújításnak már több mint két év a végére kellett volna érni, de a kivitelező, amely egyben a tervezést is végezte, több munkálatot kihagyott az építési tervből. Tavaly az önkormányzatnak újabb közbeszerzési eljárást kellett lebonyolítania a kiegészítő munkálatok elvégzésére, emiatt az átadási határidő tovább húzódott. Mivel a kivitelező nem tudta a tanév kezdetére átadni az iskola épületében lévő tantermeket, a főgimnázium tevékenységét felosztották, és a tanulóknak más iskolák tantermeiben kellett folytatniuk a tanulmányaikat.

Az európai alapokból finanszírozott, eredeti, 7,1 millió lejes (ebből 6,9 millió lej vissza nem térítendő támogatás) projekt mellett Sepsiszentgyörgy önkormányzata a helyi költségvetésből közel kétmillió lejt különített el néhány, a projektben nem szereplő gond orvoslására. Ha a teljes felújítással nem végeznek az év végéig, az önkormányzatnak a helyi költségvetésből kell visszafizetnie az európai alapokból lehívott összegeket.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 2020 szeptemberében adta ki az engedélyt a munkálatok megkezdésére, miután a bürokratikus folyamatok miatt több mint kétéves fennakadás következett be. Az iskola bentlakásának és a dísztermének felújítására és korszerűsítésére vonatkozó projekt sokáig nem kapta meg a Kovászna Megyei Készenléti Felügyelőség jóváhagyását, a főépület és a könyvtár felújításához pedig a készenléti felügyelőség és a Brassó Megyei Kulturális Igazgatóság jóváhagyására is szükség volt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások