Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székely Nemzeti Múzeum – történelmi kincseink őrzője, kultúránk nagykövete

Székely Nemzeti Múzeum – történelmi kincseink őrzője, kultúránk nagykövete Kovászna megye

Ünnepélyes esemény keretében ismerték el és tisztelegtek a székelység történelmi emlékét őrző sepsiszentgyörgyi múzeum és annak alapítói, munkatársai előtt kedden este. A különleges alkalmat a Székely Nemzeti Tanács által odaítélt Gábor Áron-díj átadása koronázta meg, amelyet Varga Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója vett át.

Hirdetés
Hirdetés

Az értékes díjat a múzeum Bartók Béla termében adták át kedden este 18 órakor. A különleges eseményen Izsák Balázs SZNT-elnök köszöntötte a jelenlévőket, Beke Mihály András, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja is tiszteletét tette, a Csinta Samu által megírt laudációt pedig  Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke továbbította. Az ünnepi műsor részeként fellépett a Time for Flute fuvoladuó: a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanára, Császár Katalin, és nyolcadikos diákja, Ivanitzki Krisztina.

Még a románok is tisztelettel adóznak a székelyeknek

A Gábor Áron-díjat a 2023-as évben a Székely Nemzeti Múzeum nyerte el, egyrészt patinás épülete, másrészt a székelyek történelmének őrzéséért és továbbörökítéséért végzett munkájáért. A díjat Izsák Balázs elnök adta át Varga Mihály igazgatónak. „Sokszor elmondtuk, hogy a múzeumunk a templom és az iskola közé helyezi magát. Iskola vagyunk, mert tudást adunk át, és segítünk az identitásunk megőrzésében, de nem csak. Az ide betévedő idegeknek is elmondjuk, kik vagyunk mi, székelyek” – fogalmazott az igazgató a díj átvételét követően.

Varga Mihály, a múzeum igazgatója vette át az értékes díjat. Fotó: Farkas Orsolya

Mint mondta, ezzel együtt az emberi lélekhez is hozzá tudnak szólni a múzeumban, ahol rendezvények révén igyekeznek hatni a látogatók szellemi énjére, annak megerősítésére.

Mi több, az elmúlt tíz évben exponenciálisan nőtt a román ajkú látogatók száma is, ez azonban nem csak a sepsiszentgyörgyi, hanem más magyarlakta vidékek múzeumaira is igaz. „Mi már régóta gyakoroljuk az autonómiát a székelyföldi múzeumokkal” – vélekedett. Varga Mihály szerint a kilencvenes évekre jellemző, nyomdafestéket nem tűrő megjegyzések megszűntek, a vendégkönyv mostanára építő kritikákkal és dicséretekkel teli, méghozzá román ajkúak tollából származókkal, akik „leveszik a kalapjukat a székely nemzet előtt.”

Jól megérdemelt elismerés

A sepsiszentgyörgyi gyökerekkel rendelkező, Izsák Balázs méltatta a díjazottat. „A felnőtteken, szülőkön, tanárokon múlik az, hogy a következő nemzedék emlékeiben élni fog-e a Székely Nemzeti Múzeum ahogy az én, és több nemzeti társam emlékeiben él ” – fogalmazott az SZNT elnöke, felidézve, hogy először 1958-ban ismerte meg az intézményt, amikor hatéves korában édesapja elhozta ide, azóta rendszeresen visszajár.

Az igazgató szerint a székely népnek emlékőrzést, a román nemzetnek megismerést biztosít az intézmény. Fotó: Farkas Orsolya

„A Székely Nemzeti Múzeum nem csupán egy épület, vagy egy gyűjtemény, hanem a székely identitás és kultúra szimbóluma” – mondta Beke Mihály András konzul, tiszteletét kifejezve a jelenlévők, az SZNT és a Székely Nemzeti Múzeum alapítói és munkatársai iránt. A Csinta Samu szavait idéző laudációt Ferencz Csaba tolmácsolta, az SZNT alelnöke. „Egy intézmény természetesen akár egyetlen év leforgása alatt is alkothat kivételeset és a sepsiszentgyörgyi múzeum ennek a követelménynek is megfelel, miután négy év szünet és két és fél éven át tartó tényleges munkálat után 2023. október 26-án újra megnyitotta kapuit” –hangzott el a beszédben, emlékeztetve, hogy milyen kivételes tett fűződött a tavalyi évben a Székely Nemzeti Múzeum nevéhez.

Beke Mihály András első beosztott konzul gratulált a múzeum munkatársainak. Fotó: Farkas Orsolya

A Kós Károly tervei alapján készült, 149 éves múzeum 1975 óta látogatható, Csinta Samu megfogalmazásában „a székelység történelmi emlékezetének, kulturális kincseinek temploma.” Kiemelte, hogy a díjátadó egyben dicső tisztelgés a múzeumalapító Zathureczky Emília emléke előtt és olyan múzeumőrök és igazgatók előtt, mint Csutak Vilmos, Herepei János, Szabédi László, valamint a Székely Nemzeti Tanácsot alapító, a székely jelképeket megalkotó Kónya Ádám.

Varga Mihály és Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Fotó: Farkas Orsolya

A Gábor Áron-díjat 2006 óta osztják ki, az odaítélésére vonatkozó szabályzatot 2008-ban pontosították. A Székely Nemzeti Tanács határozata szerint a díj odaítélhető bel- és külföldi egyéniség, csoportosulás, szervezet vagy intézmény számára, aki/amely erősíti az autonómia megvalósíthatóságába vetett hitet, a közösségi akarat erősödését, annak kinyilvánítását és cselekvően részt vesz annak megvalósításában, ugyanakkor kiemelendő eredményeket ért el Székelyföld önrendelkezéséért való küzdelmében. Négy díj adható ki egy évben: székelyföldi, kárpát-medencei, valamint azon kívüli egyéniségek számára, ugyanakkor szervezet, intézmény, vagy csoportosulás számára.

Fotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük