A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Nőtt a falopások száma

Nőtt a falopások száma Kovászna megye

Eugen Palade megbízott Kovászna megyei rendőrparancsnok legutóbbi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy bár tavaly az erdőterületekkel kapcsolatos bűncselekmények száma 52%-kal emelkedett, azaz 99 esettel többet jegyeztek 2016-hoz képest, nem lehet háromszéki erdőirtásról beszélni.

A virtuális térben, a számos kisméretű fatolvajlásokról beszámoló, mediatizált rendőrségi tájékoztatók margójára számos kritika érkezik az olvasók részéről, akik többek között azzal vádolják a rendőröket, hogy „bezzeg a kis tolvajokat elkapják, ám azokat, akik erdőket irtanak ki, illetve a rétyi fűrészüzembe betérő, illegális fát szállító kamionokat valahogy mindig elszalasztják”. Palade újságírói kérdésre elmagyarázta, ezek híresztelések alaptalanok.

– Valóban, egyes rajtaütéseknél nem annyira látványos az elkobozott fa mennyisége, ám a törvény nem ír elő egy alsó mennyiséghatárt ebben a tekintetben, és mi a törvény betűje szerint munkálkodunk, iparkodunk megfékezni a jelenséget. Tudomásom szerint jelenlétünknek, illetve az illetékesek terepezéseinek köszönhetően Háromszéken tavaly nem történt törvénytelen erdőtarolás. Kontroll alatt tudtuk tartani a jelenséget, így nem gyarapítjuk azon megyék sorát, ahol – amint arról főképp a médiából értesültem – komoly problémákkal kell szembenézni – magyarázta.

Hangsúlyozta, hogy az „erdő radarja” is jól működik mifelénk, a polgárok használják is ezt a lehetőséget, évente körülbelül 100 ilyenfajta bejelentés szalad be a rendőrségre. Kérdéseinkre kiderült, a feljelentéseknek, panaszoknak körülbelül fele megalapozottnak bizonyul.

(Végezetül még ideírjuk: az erdőirtás az újratelepítés nélküli erdőpusztítás, a tarvágás pedig az erdő felújításának egyik módja – szerk.)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.