Felhívás!

Nő a cukorbetegek száma

Nő a cukorbetegek száma Kovászna megye

November 14-e a cukorbetegek világnapja, amikor a megelőzésre hívják fel a figyelmet, de a beteg személyeket is folyamatos megfigyelés alatt tartják. Rossz hír, hogy az 1-es típusú diabéteszben szenvedők száma az elmúlt években megduplázódott, de a 2-es típusú cukorbetegek száma is rohamosan nő.

A cukorbetegek világnapja alkalmából közzétett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet, hogy járványos méreteket öltött a cukorbetegség, amelytől jelenleg mintegy 250 millió ember szenved világszerte. A legrosszabb az, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma az elmúlt húsz év alatt szinte valamennyi európai országban – Romániában is – megduplázódott. A gyermekeknél is, az esetek 90 százalékában a cukorbetegség 1-es típusa (amelynél a hasnyálmirigy sejtjei nem termelnek inzulint) fordul elő.

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy számos országban terjed a 2-es típusú diabétesz a gyermekek és serdülők körében. Az elhízással és helytelen életmóddal összefüggő 2-es típusú diabétesz következtében jóval korábban és jóval gyorsabban alakul ki szövődmény, főként vesepanaszok és magas vérnyomás a fiataloknál, mint az 1-es típusú cukorbetegség esetében – áll a közegészségügyi igazgatóság közleményében.

Statisztikai adatok szerint, Romániában 1.161.330 személy él cukorbetegséggel, közülük 2623 gyerek vagy tinédzser, évente pedig több mint 75 ezer megbetegedést regisztrálnak. Kovászna megyében a 2018-as adatok szerint összesen 7496 személy volt érintett a betegségben, ebből 65-en gyerekek. A cukorbetegek közül 4812-en városon, míg 2684-en vidéken élnek – tájékoztatott Ágoston László, a közegészségügyi igazgatóság vezetője.

A cukorbetegség megelőzésével kapcsolatban a szakemberek elmondták: az 1-es típusú diabétesz megelőzése napjainkban még nem megoldott, viszont korán kiszűrhető. A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam nagy százalékban öröklődhet ott, ahol a családban korábban már előfordult diabétesz vagy érrendszeri betegség. Kialakulásának esélye csökkenthető rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással, káros szenvedélyek mellőzésével.

Az egyik legfontosabb megelőzési módszer az elhízás kerülése, az egészséges életmód, de ezen a téren is akadnak problémák. Szintén tavalyi, közegészségügyi statisztikák szerint, megyénkben nőtt az elhízott gyerekek és felnőttek száma. Míg 2016-ban 301 elhízott gyereket és 3843 felnőttet tartottak nyilván a háziorvosok, tavaly ez a szám 432 volt a gyerekek és 3902 a felnőttek esetében.

A világnap alkalmával a szakemberek a cukorbetegség tüneteire is felhívják a figyelmet, ha fennáll ez a tünetegyüttes, érdemes megméretni a vércukorszintet: gyakori vizelés, állandó éhségérzet, homályos látás, lábzsibbadás és szexuális zavarok. Ingyenes mérést egyébként Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában végeznek hetente egyszer, minden kedden 9–12 óra között. Az asszisztensek vérnyomást, vércukrot és koleszterint mérnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.