Felhívás!

Menjünk szűrővizsgálatra!

Év elején sok mindennek nekigyürkőzik az ember, többek között életmód-változtatásnak, fogyókúrának, erről-arról leszokásnak, vagy erre-arra rászokásnak. Vajon fontolóra veszi azt is, hogy az egészsége védelmében megejtsen néhány szűrővizsgálatot? – kérdeztük Terza Lívia doktornőt, a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam Klinika igazgatónőjét.

Nem egészen úgy van, ahogy gondoljuk – derült ki mindjárt beszélgetésünk legelején. Év elején valóban több a beteg a klinikán, de nem a megelőzés szándéka miatt, hanem az ünnepek alatti „hámszakítás” következményeként. Szűrésre viszont csak akkor jönnek, ha kisebb-tágabb közösségükben felbukkan egy ijesztő betegség. Ilyenkor aztán buzgón megfogadják azt is, hogy ezután majd rendszeresen…

– Nem adtam fel a tanítási szándékot, mert úgy látom, van eredménye – mondja Terza doktornő, bár úgy tapasztalja, a háromszékiek csak kullognak a Brassó és Hargita megyeiek mögött, akik sokkal komolyabban veszik a megelőzést. Sokszor egész családok jelentkeznek be, általában hasi ekográfiát, a mell ultrahangos vizsgálatát és laborvizsgálatokat kérnek, főleg véreredményeket. Motiváló lehet az is, ha a családban van egy örökletes betegség.

A klinikán ugyanakkor a nálunk gyerekcipőben járó, 6 hetes korban végzendő komplex csecsemővizsgálatokra is lehetőség van, a doktornő a kicsik agyát, szívét, hasát tüzetesen megnézi, a csípőficamot is kiszűri. 40–50 ilyen vizsgálatból 1–2 esetben olyan súlyos rendellenességekre derül fény, amelyek sürgős beavatkozást igényelnek. Felnőtteknél is gyakran előfordul, hogy magát teljesen egészségesnek gondoló embernél fedeznek fel valamit. – Sokszor én sem hiszek a szememnek, hogy mit rejt a test – figyelmeztet Terza Lívia.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 10., 21:31
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Gondolom ha nem lennének olyan magas árak akkor többen mennének el.Tudom az egészség kincs de sajnos azt is tudom,hogy sokan nem engedhetnek meg maguknak szürővizsgálatokat ,modernebb kezeléseket.Szomorú de való.