Felhívás!

Megtört vállalkozások

Megtört vállalkozások Kovászna megye

Tegnap hírül adtuk, hogy a koronavírus-járvány eredményeként hamarosan tömeges elbocsátások várhatók a sepsiszentgyörgyi L-RO nadrággyártól és a Dalia Kft-től. Az összesen több mint 250 embert érintő leépítésekkel kapcsolatban a cégtulajdonosokat is megkerestük.

Keresztes Zoltán, a bérmunkában dolgozó nadrággyár vezetője a sajtónak eljuttatott közleményben magyarázta meg a helyzetet, amelyben a már említett intézkedés lehet az egyetlen megoldás. A cég már két éve a bíróság által kimondott fizetésképtelenségi folyamatban van a munkaerőhiány és az ügyfelek elvesztése miatt. Ebben az időszakban a tulajdonosok, a cég vezetője és a csődbiztos-társaság adminisztrátora kapcsolatba léptek más külföldi társaságokkal is, de eredmény nélkül. A vállalat írásban fordult mind a kormányhoz, mind a Vészhelyzeti Bizottsághoz, és felajánlotta, hogy gyorsan átállna orvosi védőfelszerelések előállítására, ha ennek technológiai alapját a kormány segítene megteremteni, de felvetésük válasz nélkül maradt.

Keresztes Zoltán úgy látja, a média által (amúgy hivatalos források alapján – szerk.) terjesztett információknak, miszerint a technikai munkanélküliségre küldött alkalmazottak bérének 75%-át állami forrásból támogatnák, nincs semmi gyakorlati alapja, mert a sürgősségi igazolás megszerzésére még procedúra sincs, a jövedelemcsökkenés bizonyítása, a bérek visszaigénylése hónapokig eltarthat, viszont az alkalmazottaknak azonnali támogatásra van szükségük, és ezt a cég nem tudja felvállalni. A gazdasági támogatást annál is inkább elvárná a cég, hogy mint írják, az elmúlt 20 év alatt egyetlen napot sem késtek az államnak a fizetések után járó illetékek befizetésével. A vállalat minden erőfeszítést megtesz, hogy a felmondási időszak alatt minden munkavállaló megkapja legalább az alapfizetését, és még a 20 napos felmondási idő alatt is keresik a tevékenység folytatásának módját – áll a közleményben.

Rendi Ferenc, a 27 éves Dalia cég alapítója, tulajdonosa és vezetője megrendülve adta tudtunkra, mekkora csapást jelent a cégre nézve ez a járványhelyzet: a teljes bevétel 65-70%-át ugyanis az egynyári dísznövények tavaszi értékesítéséből valósították meg, a nagy áruházláncok pedig, amelyeknek beszállítói voltak, minden rendelésüket visszamondták. Minden tőke a mintegy másfél millió cserépnövénybe van forgatva, normális körülmények közepette ilyenkor naponta 30-50 ezer darabot szállítanak ki, ez az állomány most jórészt odavesz. Ötvennégy dolgozó elbocsátása után a maradék 31-gyel két, egymással nem érintkező csoportban megpróbálják a növények egy részét megmenteni, hogy ha netalán két hónap múlva éledezne a piac, legyen mivel folytatni. Ha egy mód lenne rá, technikai szabadságra küldené az alkalmazottakat, de az állam még soha semmilyen segítséget, támogatást nem nyújtott a dísznövénytermesztőknek – mondta keserűen a tulajdonos.

Mint Kelemen Tibortól, a munkaerő-ügynökség vezetőjétől megtudtuk, a napokban több más cég is érdeklődött a személyzet leépítésének lehetőségei felől, többek között a Bálványosi Grand Hotel, a kovásznai TTS hotel, a Heidemann Fashion konfekciógyár és több kisebb szállító- és könyvelőségi cég.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 25., 7:13
  ÉRTÉKELÉS: 23

  És mi mind virág termesztésel foglalkozó személyek akiknek csak a megélhetési lehetőség ez az egy biztosító forrása volt, és most minden pénzünket bele raktuk plusz a munkák mind termelő, nem kapunk kiutat és segítségét sem senkitől. Kérdem én mi lesz velünk és a családunkal? Szotyorban vagyunk csak több mint tíz család aki mint magán termelő és ez az egyetlen jövedelműnk.

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 7:18
  ÉRTÉKELÉS: 43

  En meg egyszer meg szeretnem kerdezni a tisztelt megye vezetoseget, fokeppen a prefektus urat, hogy mig minden egyes kisvallalkozo es maganfirma, meg a tobbi gyarak szerre mennek csodbe, mert be kell tartjak a karantenra es kijarasitilalomra ervenyes szabalyokat, addeg, hogy letezik az, hogy a faskocsik karavanjai, szuntelenul hordjak romania erdoit be a retyi Schweighoffer udvarara ?!! Csak az ejjel tobb mint 30 ilyen faval megrakott kamion haladt at Kezdivasarhely centurajan, de napkozben is latni egy ket ronkfaval megrakott kamiont. Talan erre a vallalkozasra, marmint a ronkfaexportra mas szabalyok vonatkoznak ?! Nem egyebert csak nehogy mire veget er a kijarasi tilalom, azon kapjuk magunkat, hogy egyetlen erdo sem maradt hegyeinkbe. Tisztelettel egy olvasojuk ! Varom a prefect ur valaszat !

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 19:02
   ÉRTÉKELÉS: -24

   Varjad te barom!!! Az erdoket ki kell termelni mert hanem ott rohad a fa az erdobe es kint a kitermelesbe lehet dolgozni, ha nem ertesz hozza miert szolsz bele!!!

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 19:21
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Ez ilyen aki nagyot akar fogni van hogy kevesebb sikerul. Az aki egyik naprol a masikra el, mert nem fizetik meg rendesen most pont olyan helyzetben van mint a ceg vezetok.Mi a baj? Mindenki igy van!!!!

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 19:14
   ÉRTÉKELÉS: -6

   Szegeny embernek levagjak az oseitol orokolt erdejebol a fat es elopjak Kezdi “centurajan”,vagy talan irigysegbol mas ember tulajdonat busulja

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 19:25
   ÉRTÉKELÉS: -11

   Amikor a helyi fa maffia a fat mint gombfa exportalta,senkit nem zavart,visszont Timber Production (Schweighoffer) a Romaniaban kitermelt es kulfoldrol behozott fat is kornyekbeli munkasokkal dolgoztatj fol .Igy tobb szaz csalad megelheteset biztositva.
   Megis zavaro a jelenlete nehany szemely szamara.

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Várható volt, hogy az éhbérmunkában dolgoztató működő cégek fogják elsők közt bedobni a törölközőt, s nem föltétlen a helyi cégvezetés hibájából. Európa ülepe kilóg a nadrágból. A uniós szolidaritás jegyében most azok a külföldi cégek is beszállhatnának a helyzet kezelésébe, akiknek évtizedeken keresztül a Trousers Valley asszonykezei hozták a profitot.

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 12:01
  ÉRTÉKELÉS: 36

  Erre persze senki nem gondol, itt csak pensii si salarii van., maradj otthon, aztan egy honap mulva felvesz az ehseg. Persze a primarian mennek a fizetesek es sok mas allami helyen. Aki a mindennapi munkaja utan el, annak jovo honaptol nem lesz szamlat fizetni es enni sem.

 • User
  Dátum: 2020. március 26., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ilyen esetben az állami alkalmazottak önkéntesen le kellene mondjanak min. 20%-ról a fizetésükből, ha nem, akkor lecsökkenteni államilag,

 • User
  Dátum: 2020. március 26., 13:52
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Rengeteg állami alkalmazott nem sokkal keres többet az átlagnál!!! Ezt ne felejtse el kedves hozzászóló!😤 16-18 évet tanul,ahhoz, hogy kiszólgálja a társadalmat! Tehát, hogy ön is megértse tyúk tyúkkal, lúd lúddal!😆

 • User
  Dátum: 2020. március 27., 14:59
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Most volna itt az ideje annak hogy azok akik a nagy fizetéseket fölvétek lemondjanak legalább egy havi fizetésükről és támogassák azt aki próbál segíteni az egészségügyön hogy legyen megfelelő védő felszerelés a kórházaknak. Mert a helyzet elég siralmas a marosvásárhelyi kórházba még egyhasznalatos maszkot sem kapnak a rezidensek nemhogy megfelelő védőruhat .