Felhívás!

Vela: a 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat

Vela: a 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat Románia

A 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat a kijárási tilalom ideje alatt – jelentette be kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott, a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló katonai rendelet többek között előírja, hogy a 65 éven felüli személyek 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat, ebben az idősávban is csak akkor, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is), ha halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van szükségük, továbbá ha kiskorút, más idős személyt vagy fogyatékkal élő személyt kell ellátniuk. Emellett engedélyezett a lakhely körüli mozgás – de nem csoportosan – és a háziállatok sétáltatása.

A megszabott idősávon kívül csak abban az esetben hagyhatják el lakhelyüket a 65 éven felüliek, ha ez munkaügyben történik, vagy mezőgazdasági tevékenységet kell végezniük. “Itt orvosokról, üzletemberekről, tanárokról, tudósokról, illetve gazdákról van szó, akik bizonyítani tudják, hogy részt vesznek valamilyen tevékenységben” – fogalmazott Vela.

Bizonyos kivételekkel mindenkinek tilos elhagynia lakását

A március 24-én hozott katonai rendelet értelmében mindenkinek tilos elhagynia lakását vagy háztáji gazdaságát – közölte a belügyminiszter.

A rendelkezés alól kivételt képeznek azok, akik a következő okokból hagyják el otthonukat: munkavégzés, életbevágóan fontos vagy a munkavégzéshez nélkülözhetetlen javak beszerzése emberek vagy háziállatok számára, orvosi ellátás igénylése, amennyiben az nem halasztható és nem bonyolítható le kommunikációs eszközök révén, gyermek, idős ember vagy fogyatékkal élő személy gondozása, felügyelete, családtag elhalálozása. Ezen kívül rövid sétát lehet tenni vagy sportolni lehet egyénenként a lakhely közelében.

Kivételt képeznek azok az esetek is, amikor valaki éppen vért adni megy, vagy humanitárius, illetve önkéntes tevékenységet végez. Annak is joga van elhagyni otthonát, akinek mezőgazdasági munkát kell elvégeznie, illetve értékesítenie kell a mezőgazdasági terméket.

Vela figyelmeztetett, hogy minden csoportos sporttevékenység tilos, a futballozás is.

Telefonon is felmutatható a kijárás szükségességét igazoló dokumentum

A belügyminiszter azt mondta: a munkáltató által, illetve saját felelősségre kiállított dokumentum, amely a lakhely elhagyásának szükségességét igazolja, telefonon, táblagépen vagy más, hasonló elektronikai eszközön is bemutatható a hatóságok felszólítására.

Vela azt is közölte: ez az intézkedés szerdán, március 25-én, 12 órakor lép érvénybe.

Az elektronikus háztartási cikkeket forgalmazó, házhoz szállító üzletek tevékenységét nem függesztik fel

A kereskedelmi központokban levő üzletek tevékenységének felfüggesztését előíró rendelet nem érinti azokat az elektromos termékeket és elektronikus háztartási cikkeket forgalmazó üzletek, amelyek házhoz szállítással is foglalkoznak – jelentette be Marcel Vela.

Ugyancsak kivételt képeznek a szemészeti szolgáltatásokat nyújtó és optikai termékeket forgalmazó boltok, pontosított a belügyminiszter a tárca székhelyén tartott nyilatkozatban.

A kereskedelmi központokban levő márkaboltok tevékenységét felfüggesztő intézkedést a szombaton, március 21-én kiadott 2-es számú katonai rendelet tartalmazta. Azt már akkor leszögezték, hogy az élelmiszerüzletek, állatkereskedések, gyógyszertárak és a ruhatisztítók kivételt képeznek az intézkedés alól.

Felfüggesztenek minden repülőgépjáratot Franciaország és Németország irányába

A korlátozás március 25-én 23 órakor lép életbe, és 14 napig érvényes.

“Az intézkedés nem vonatkozik az állami repülőgépekre, a teher- és postagépekre, és a humanitárius vagy sürgősségi orvosi szolgálatok által végrehajtott repülésekre” – részletezte a tárcavezető.

A hajók csak 14 napos karantént követően köthetnek ki a román tengeri és folyami kikötőkben.

A katonák részt vesznek bizonyos objektumok őrzésében, és támogatják a rendfenntartókat, valamint a határrendőrséget

A védelmi minisztérium egységei átveszik a csendőrségtől egyes objektumok védelmét, katonákkal és logisztikai eszközökkel támogatják a rendfenntartókat, valamint a határrendőrséget – jelentette be Marcel Vela belügyminiszter.

Az elmúlt évtized legsúlyosabb válsága Romániára is átterjedt

“Az elmúlt 10 év legsúlyosabb válsága Romániára is átterjedt (…) Csupán egy nap alatt 186 személy fertőződött meg Romániában. Ez arra késztetett minket, hogy azonnal lépjünk és keményebb intézkedéseket hozzunk (…) A belügyminisztérium kiadta ma, március 24-én a 3-as számú katonai rendeletet a koronavírus terjedését megfékezni hivatott intézkedésekkel” – szögezte le Vela sajtónyilatkozatában.

A miniszter köszönetet mondott azoknak, akik eddig betartották a szabályokat, és felszólította azokat, akik “még nem jöttek rá a helyzet súlyosságára, hogy ébredjenek fel, mert nem lehet a közegészségüggyel játszani”.

“A mi, mindannyiunk viselkedése dönti el a következő időszak helyzetét. Mindannyiunktól függ, hogy jól vészeljük át ezt a válságot. Szeretteink egészsége a mi egészségünktől függ és attól, hogy hogyan vigyázunk rájuk, illetve a holnap hatályba lépő megszorító intézkedésektől’ – üzente Vela.

Hozzátette, a hétfőről keddre virradó éjszaka lezajlott csendőrségi és rendőrségi akciók egyrészt azt bizonyítják, hogy a karhatalmi erők jól tudják munkájukat végezni, de azt is, hogy még nagyon sok olyan román állampolgár van, akiben nem tudatosul, hogy milyen veszélynek teszi ki magát.

Cikkünk frissül.

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Marţi, 24 martie 2020

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 25., 6:42
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Igy megy ez minalunk! Az elnok mond egyet , ra par orara a miniszterelnok mast. Es mi vagyunk akik ” nem ertelmeztuk jol”! Ez a hulyenek nezes nemes peldaja!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 25., 15:03
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az elnök mond egyet, később a miniszterelnök mást dadog. Hallom, közben a belügyér is szóhoz jutott. Hárman háromfélét állítottak, és fenyegettek mellé. A félreértés esélye fel se merült, mert amiket mondtak, azok egymásnak homlokegyenest ellentmondtak. Most ki meri majd azt mondani, hogy mi ” nem értelmeztük jól” az értelmetlen üzenetüket! TÉNYLEG: Ez a hülyének nézés jelenkori példája!!!