Felhívás!

Megbírságolt cégek

A kényszerszabadsággal kapcsolatos törvénytelenségek miatt róttak ki jelentősebb bírságokat, de volt néhány probléma a járvány terjedésének megakadályozásáért bevezetendő intézkedésekkel is – derült ki a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség ellenőrzéseiből.

Leginkább azt ellenőrizték, hogy azok a cégek, amelyek kényszerszabadságra küldték alkalmazottaikat, és felvették ezért állami támogatásként a munkavállaló alapbérének 75 százalékát, nem hívták-e be mégis dolgozni ez alatt az idő alatt az alkalmazottakat – mondta el megkeresésünkre Ördög Lajos, a felügyelőség vezetője. – Ezekben az esetekben tulajdonképpen állami támogatás jogtalan lehívásával állunk szemben, itt a bírságok is nagyobbak voltak.

Hozzátette: ellenőrizték (és a következőkben is ellenőrizni fogják), hogy a cégek felkészítették-e az alkalmazottakat és a munkahelyeket az új járványhelyzetre. Azt vizsgálják, hogy kimerítették-e, vagy legalább megpróbálták-e a távmunka lehetőségeit, hogy – a lehetőségekhez képest – eltávolították-e egymástól a munkahelyeket, nagyobb létszámú alkalmazottnál eltolták-e a munkakezdés idejét, hogy a bejáratnál ne tömörüljenek az alkalmazottak, és természetesen az „egyszerűbb” dolgokat, a kézfertőtlenítőket, a kézmosási lehetőségeket, a maszkviselést stb. Ezekben az esetekben próbálták a prevencióra fektetni a hangsúlyt, de kisebb bírságokat itt is kiosztottak.

Tapasztalatuk az, hogy ezen a téren a nagy cégekkel szinte semmi baj nincs, a kis cégeknek jelent nagyobb gondot megbirkózni az előírásokkal – mondta el az igazgató.

Az ellenőrzések egyébként egy átfogó, országos kampány részét képezik, amelyből az derült ki, hogy az ellenőrzött cégek fele nem tartja be a járványellenes intézkedéseket

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások