Felhívás!

Magyarellenesség a sepsiszentgyörgyi Lidlben

Magyarellenesség a sepsiszentgyörgyi Lidlben Kovászna megye

Kedves olvasóink, örömmel láttuk, hogy egy olvasói levelünk nagy érdeklődést keltett, tucatnyi magánember, sőt még egy jogszolgálat érzékenységi küszöbét is megérintette, de a továbbiakra szeretnénk tisztázni néhány alapvető szabályt a szerkesztési eljárásainkról. Egy olvasónk, akinek identitását ismerjük, beszámolt egy esetről, illetékesek felvették a kapcsolatot a cég vezetésével, és mi a fejleményekről hűen és objektív módon beszámolunk. Addig is felhívjuk minden kommentelő figyelmét, hogy bárki magánszemély vagy etnikum, nemzetség, nemzet identitását, méltóságát bármilyen jellemzőjét sértő módon kezeli, kommenteli, azt minden további nélkül a lapunk, honlapunk összes platformjáról töröljük. A mi dolgunk az objektív tájékoztatás, köszönjük!

A mai lapunkban megjelent olvasói levélre reagált a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat és felszólította a Lidl áruházlánc vezetőségét,hogy vizsgálják ki azt az esetet, amelyben a sepsiszentgyörgyi kirendeltség egyik román ajkú alkalmazottja arra szólított fel egy idős vásárlót, hogy beszéljen románul.

Az eset múlt héten történt, az  idős (70 éves) vásárló fizetéskor nem látta a pénztárgépen megjelenő összeget, ezért magyarul kérte a pénztárostól, hogy mondja azt meg. A  Lidl alkalmazottja román nyelven ráförmedt a vásárlóra: Romániában él! Meg kell tanulni az állam nyelvét! („Trăiți în România! Trebuie învățat limba statului!”)

A jogszolgálat közleményében azt írta: a  diszkriminatív viselkedés nem megengedhető egy többségében magyarok lakta városban, nincs helye az etnikai megkülönböztetésnek, ez a magatartás és megnyilvánulás sérti a magyarok esélyegyenlőségét, az idős embert nyilvánosan megalázták.

„Felháborító, hogy ilyesmi megtörténhet a sepsiszentgyörgyi Lidlben, határozottan felszólítjuk az áruház vezetőségét, hogy azonnal vizsgálja ki az esetet és megfelelő szankcióban részesítse azt a pénztárost, aki méltóságában bántott meg egy idős embert, másrészt a helyi magyarságot sértette meg azzal, hogy nem tartotta tiszteletben a magyar nyelvet” – emelte ki Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. május 9., 9:41
   ÉRTÉKELÉS: 70

   Ha ilyen esetekkel találkozunk ,ne hagyjuk szó nélkül !Szálljunk bátran vitába az ilyenekkel ,hogy mások is hallják amig oda nem jön az üzletfelelős
   Azzal kellodavágni ,hogy az EU-ban vagyunk ,ahol a magyar nyelv is hivatalos nyelv és mi történne ha valaki német, angol,francia, finn stb. nyelven szólalna meg.Legyen nyoma az ilyen helyzeteknek,mert ha hagyjuk még nagyobb lesz a szájuk.

  • User
   Dátum: 2020. május 9., 10:13
   ÉRTÉKELÉS: 38

   Szégyen, itt az ősi foldunkon így viselkedjen, ez a muveletlenseg jele, de ezzel csak mi vagyunk “alul”, mert a törvény is nekuk van csinalva. A kölcsönös tisztelet arra kéne ravilagitanak a törvényhozók, de ez csak elképzelés ugy látom nalunk. Sajnos..

 • User
  Dátum: 2020. május 8., 22:54
  ÉRTÉKELÉS: -22

  Ezzel nem értek egyet… elhiszem hogy az idős ember nem azt az időszakot érte, ahol megkövetelték az adott(nem saját maga által választott) ország nyelvét”használni kéne illemből”de mi fiatalok… Vajon itélkezhetünk-e ez a dolog fölött? Mi akik bármilyen körülmények közt igyekszünk megtanulni az adott ország nyelvét még ha Amerikába megyünk diák munkára? Pedig az amerikai társadalomban már 1700-as évek óta képviseltetnek a magyarok… Mégis az együtt élés formáját választjuk…és nagyon hamar megtanulunk angolul…
  Másik példa Németország, ahol már a középkorbol van feljegyzések hogy éltek magyarok… És mégsincsenek elvárásaink a német állammal szemben… Hogy a Lidlben lecsesztek hogy nem tudunk csak egy nyelven megszólalni…
  Szerintem… (saját vélemény) értelmi sötétség ha egy ránk furcsán bámuló egyéntől elvárjuk hogy saját nyelvünkön vissza szóljon egy olyan országban ahol sajnos a hozzá hasonlók vannak többségben… És ezért petíciót indítani…peddig ha franciául szólt volna a hölgy, biztos az idős embert nem zavarta volna, még ha durvának is tünt volna a megjegyzés…

  • User
   Dátum: 2020. május 9., 22:21
   ÉRTÉKELÉS: 26

   Te,aki Németországot és Amerikát emlegeted,nem olvastál sok történelem könyvet.Egy 70 éves nénit,aki ott élte le az életét,ahol született,nem lehet összehasonlítani egy kivándorlóval!

  • User
   Dátum: 2020. május 10., 11:15
   ÉRTÉKELÉS: 20

   Nem Amerikaban vagy Nemetorszagban szulettel, ha odamesz dolgozni, nyilvan, megtanulod a nyelvukot. Mas a helyzet Erdelyben. A magyaroknak a roman nem az anyanyelve, ugy beszelik a romant, amennyire a roman allam erofesziteseket tett a roman nyelv elfogadtatasa erdekeben. Nulla erofeszites az allam reszerol, nulla eredmeny. A roman nyelv idegen nyelv minden mas nemzetiseg szamara, meg egy 20 evestol sem illik szamon kerni az idegennyelvtudasat (erre vannak a vizsgak, kepessegfelmeresek), nemhogy egy 70 evestol. Fokent nem egy bolti elado, akinek a munkakori leirasaban korulbelul szerepel az ugyfelekkel valo kielegito kommunikacio.

 • User
  Dátum: 2020. május 8., 23:57
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Azon a nyelven kell a Lidle vezetosegevel beszelni, amit a legjobban ertenek, a penz nyelven. Ha a magyarok tobbet nem mennek oda vasarolni, egykettore felfogjak a bevetelkieses lattan, hogy a vasarloik nem csak romanok.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 0:14
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Miért nem lehetett a leközölt levéllel együtt megírni ,hogy melyik üzletről van szó?Ha a vádárló odaírta vagy bizonyitéka van a blokkal ,mert azon rajta van a pénztár szám és az idő amikor kiadták ,tehát tudható ki ült akkor a pénztárban.De mi van ha letagadja?van tanú,mert ha nem letagadhatja és még rágalmazás miatt őt veszik elő.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 1:38
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Ebben a korban nem kérheti, hogy egy idős úr bármit is megtanuljon, mivel többet felejt, mint amit tanul!
  Mivel magyarok lakják a várost többségben, az alkalmazott kérjen tolmácsot vagy másik eladó kollégát!

  Vizsgálják ki az ügyet, mert az üzlet jóhíre forog kockán, ha ez így marad!

  • User
   Dátum: 2020. május 10., 12:59
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Te, aki 7 nyelven beszelsz, megerted, hogy mit jelent egy idegen nyelvet megtanulni. Ezt csak onkent, jokedvvel, igazi motivaciobol lehet megtenni, ha a korulmenyek megfeleloek. Aki a szekelyektol, plane az idos generaciotol szamonkeri a roman nyelvtudast, az, igazad van, aljas es buta, muveletlen.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 3:57
  ÉRTÉKELÉS: 32

  Lehet tenni ellene azzal is, ha üzentet írunk a LIDLnek. Ezen a linken lehet.
  https://serviciul-clienti.lidl.ro/SelfServiceRO/s/contactsupport Az üzlethálózatnak van egy “Viselkedési kódja” (https://corporate.lidl.ro/sustenabilitate/codul-de-conduita), aminek az 1es pontja kimondja, hogy az együttélés alapvető szabályai szerint kötelező az emberi méltóság, a tisztelet, a 4. pontjában szerepel, hogy tilos a szóbeli agresszió, a 6. pontja pedig kimondja, hogy tilos a nemzetiségi megkülönböztetés. A pénztáros a törvényes rendelkezéseket (amelyek szerint mindenkinek JOGA VAN HAZNÁLNI AZ ANYANYELVÉT) és a cég által IS kinyilvánított szabályokat megsértette, amiért büntetést érdemel.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 5:06
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Szerda délután, e héten, kb 2 óra: a kasszásnő 10 percig tereferél egy munkaprogramját vásárlással befejező (gondolom vezetőállásban dolgozó) alkalmazottal, a sor nyugodtan vár…Mikor fizetek, épp hogy le nem tolja a pultról az általam vásárolt termékeket, siet..Megszólitsam?…Semmi értelme, akit a Jóisten pofátlannak hagyott 25-30 éves korig, azt nem lehet megnevelni…Tisztelet a vásárlónak? Honnan??? A fentebbi esetben …No comment!
  Clientul nostru, stăpânul nostru …
  Rég volt, igaz sem volt…

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 6:44
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Egyetèrtek bünhödnie kell az ilyennek nem engedhetjük hogy megalàzzanak mi is emberek vagyunk s nem tehetünk arrol hogy magyarnak vagy akàr màsnyelvünek születtünk ès nem romànnak.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 11:56
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Tehat lepesrol, lepesre be bizonyithato , az uszitasra felkorbacsolt romanok , magyarelenessege! Itt a hol a tobbseg. Magyar , minden uzletben kotelezve kellene , hogy olyan kiszolgalo alkamazott legyen ki ismeri. Es beszeli a magyar nyelvet is ihl. Ha nem is tobbnyelvet beszel ,de a roman, magyar nyelvet beszelye! Ezek szerint, mi is lenne ha a tobbseg , a magyarok nem is mennenek oda vasarolni! ?? Aszt hiszem akar , a vegen be is zarhatna!

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Ezt szomorú olvasni, szegény idős emberek odamennek, hogy a kis nyugdíjukat ott költsék el, egy életet ledolfoztak és ezt kapják… sok idős ember nem is beszél románul, mint pl az én nagyanyám sem, azt sem tudná mit csináljon..

  • User
   Dátum: 2020. május 10., 11:19
   ÉRTÉKELÉS: 8

   En mar hagytam ott arut az eladonal, mert nem tetszett a hozzaallasa. A boltok, eladok a mi penzunkbol elnek, ezt jegyezze meg mindenki! Ha nincs vasarlo, nincs eladas, akar be is zarhatjak a boltot, az eladok kereshetnek mas munkat. Esetleg mehetnek roman tanarnak, ha ennyire aggodnak a roman nyelvert. Ezert nem szabad turni senkitol semmifele tiszteletlenseget. Sem romantol, aki magyart oktat ki nyelvhasznalatbol, sem magyartol, aki nem megfeleloen all a vasarlohoz. Ideje mar udvariassagot, tiszteletet tanusitani az ugyfel irant, es mindegy hogy hany eves.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 14:31
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Felháborító. Itt kezdődnek a bajok, ha már egy magyar többségű városban is ilyen incidensek történnek. Ha jgy haladunk pár év múlva már magyarverések is lesznek, mint egyes erdélyi nagyvárosokban. 😢😡

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 14:35
  ÉRTÉKELÉS: 14

  A kézdivásárhelyi Lidli-llyen naponta van,hiába kérdez meg az ember bármit is magyarul,rá szólnak durván,hogy nem érti mit mondok,mondjam románul,ésnem segít,tovább áll.Velem is megtörtént nem egyszer,és voltam szemtanuja,mikor mással is ezt tették.

  • User
   Dátum: 2020. május 9., 19:05
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Nézze, joga van nem beszélni magyarul. Ezzel semmi gond nincs, ha nem tud, nem akar beszélni, lelke rajta. De nincs semmiféle, se erkölcsi, se jogi joga, hogy valakit kioktasson, hogy milyen nyelven beszél.
   Ugyanígy nekünk sincs jogunk kioktatni, hogy ha itt él, itt dolgozik, miért nem beszél magyarul. Mivel nem közintézményben, közönségszolgálatnál dolgozik, mindez csak rá tartozik.

  • User
   Dátum: 2020. május 10., 12:06
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ott kell hagyni neki a kirakott arut, ha parszor elofordul, az alkalmazo gondoskodik majd olyan eladorol, aki ert magyarul is. A penzt eroszakkal azert a Lidle sem veszi ki senkinek a zsebebol, igaz?

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 17:21
  ÉRTÉKELÉS: -13

  Romaniaban eltek. Illene egy par szot tudni. Ez a szegyen!!!! Azert nem lazzangtok hogy nincsenek munkahelyek, az erdotokot az rmdsz elintezte. Gyava szajhos nepseg.

  • User
   Dátum: 2020. május 10., 12:57
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Ha tudnal legalabb egy idegennyelvet, nem beszelnel igy. Ha a varosod, megyed egyik naprol a masikra ukran, roman, szerb terulette valna es toled kovetelnek, hogy masnaptol csak azon a nyelven szolalhatsz meg, nem beszelnel igy. Te nem vagy a mi ciponkben, te Szekelyfoldon meg nem jartal. Beloled csak a kicsinyesseg es a karorvendes beszel. Barki is vagy.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 17:59
  ÉRTÉKELÉS: -9

  csak az a gond hogy allando mar ez a minden aprosagot felfujni…vannak azert ennel fontosabb dolgok is…nyilvanvalo hogy az elarusito tevedett de ezt inkabb simitani kellene mintsem felfujni…

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 19:04
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nagyon egyszerű : nem kell megszólalni románul sehol közhelyen. Ha az a személy aki értünk van , mi fizetünk , megpróbál magyarul beszélni mi is tiszteletből megprobalhatunk románul beszélni, mert a másik fél tiszteletét fejezte ki. Szerintem figyeljünk oda ,ne szoruljunk az ajtonkon belül az anyanyelvünk használatával .

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 21:21
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A pénztárosnő azt is megtehette volna szó nélkül hogy odafordítja a gépet és rámutat
  ..de őkapott az alkalmon ,hogy…da csé nu sticc romaneste mancati paine romaneasca ! Hahó Diószrgi úr! De tényleg ha egy francia v .német teszi ezt v.egy magyarországi mi lenne?Az üzletvezető ki kéne őket oktassa ,hogy ilyen helyzet is előadódhat.

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 22:47
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Sajnos nagyon megalazo legyen idos , akar fiatal a vasarlo egy kereskedelmi dolgozonak nem csak eretsegi szukseges , modora is kell legyen !!! Az uzlet vezeto a felelos az ilyen esetekert , alkalmazzon nemzetisegtol fuggetlenul , de mivel tobbsegeben magyar varosrol van szo a penztarhoz tegyen mind ket nyelvet beszelo szemelyt .Szemtanu voltam a napokban az egyik uzletlancnal a kaszas kislany alig tudta ki makogni romanul mennyit kell fizessen a vasarlo . Munka van az uzlet teruleten boven doldoztassanak , de ez megalazo !

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 23:04
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ezt nekem is az arcomba vágták amíg Romániában laktam ez nekik szlogen na meg “amig a román kenyeret eszed….”jaj “és ha nem tetszik költöz Magyarországra ” meg ehez hasonlók sajnálom de enek sosem lesz vége😡😡😡😡

  • User
   Dátum: 2020. május 12., 18:03
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Èn is tanuja voltam egy esetnek,/nem nekem mondta/Egy ūzletben az elàrusìtòra tamadt rà egy vevő,mert magyarul kèrdezte meg:mit parancsol??: A vevő rà szòlt:Beszeljen romànul,mert Romàniàban èl ès romàn kenyeret eszik.Èn vàlaszoltam az eladò helyett.:Tudtommal a ti kenyeretek a puluszka,ès ha nem tetszik,menjetek vissza oda,ahonnan jöttetetek.Egy szò nèlkūl elhagytàk az ūzletet.Nem szabad mindent elhallgatni.

 • User
  Dátum: 2020. május 10., 21:31
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Semmi gond, egyszeruen ne menjünk oda vásárolni és mikor kiteszik mert nem rentabilis az üzlet megondolja hogy viselkedik. A szomorú az hogy ilyen üzletekben mind rendőr vagy katonatiszt feleségek vannak és a férj fizetése szpeci nyugdijaval nem nagyon érdekli, hogy mi történik.

 • User
  Dátum: 2020. május 11., 7:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem szép a viselkedése az alkalmazotnak az tény s én sem venném jó néven de attól eltekintve a bácsika is tudhatna az tény. Nem kell nagy ügyet csinálni belőle, én is jártam már meg! Ez a Román Magyar vita téma a buta emberek körében amikor össze akarja valaki őket cse..ni! Üdv

  • User
   Dátum: 2020. május 11., 10:30
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Annak sok oka van, hogy az idos ur miert nem tud romanul, de mikor a szulofoldjen megy egy boltba vasarolni, nem is kell neki mas nyelvet tudni, mint az anyanyelvet. Itt az elarusito viselkedese a tema, amire csak egy magyarazat van: bunkosag, civilizalatlansag.

 • User
  Dátum: 2020. május 12., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Gondolom ebből nem fognak nagy port kavarni mint a az udvarhelyi kaufland esetében de ezek nem szégyelik ezeket a kijelentéseket itt hát én kiverném a hisztit az udvariatlan nem megfelelő kiszolgálásért.

 • User
  Dátum: 2020. május 13., 8:57
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ugy latom sokan nem ertettek meg az idos ur felhaborodasat. Emellett azt sem feltetelezem , hogy ne tudna annyit romanul , hogy megertesse magat. Ami kiutotte a biztositekot az a magyarul feltett kerdesre jovo kioktato , pimasz valasz volt. A penztaros egyszeruen mondhatta volna, hogy nem erti a kerdest es ismetelje el romanul anelkul , hogy emlekeztesse , hol el , mik a kotelessegei stb…stb.Ilyesmi egyetlen kereskedlemben dolgozonak nem tartozik a hataskorebe!!! Aki igy viszonyul a vasarlokhoz azt ne ultessek penztarba ahol kommunikalnia is kell a vevokkel.