Felhívás!

Olvasói levelek

Rám szólt a kasszásnő

Mindig mondogatják, hogy a politikusok szájkaratézásai jelentős mértékben befolyásolják a közbeszédet, de még az emberek viselkedését is. Ezért nem mindegy, ki mekkora badarságot mond a pulpituson, vagy milyen mellveregető nyilatkozatokat enged meg magának egy sajtótájékoztatón. A legjobb és legaktuálisabb példa erre Klaus Iohannis hőbörgése, aminek mi, egyszerű emberek már isszuk is a levét.

Az államelnök csütörtökön jelentette ki – természetesen minden alapot nélkülözően –, hogy a magyarok el akarják rabolni Erdélyt, én pedig másnap, pénteken voltam, remélhetőleg utoljára, a sepsiszentgyörgyi Lidl áruházban. Már rég túl vagyok a 70. születésnapomon, ezért megbocsátható (lenne) számomra, hogy fizetéskor nem láttam jól, milyen összeg jelenik meg a kasszagépen. Amikor a kasszásnőt megkértem, természetesen magyarul, hogy mondaná meg, mennyit is kell fizetnem, durván rám förmedt: „Trăiți în România! Trebuie învățat limba statului!”

Tehát azt várná el tőlem, tősgyökeres székelyföldi (több mint 60 éve sepsiszentgyörgyi) lakostól, hogy tanuljak meg románul, ha vásárolni akarok. És mégis milyen alapon kéri ezt tőlem? Én talán nem román pénzzel fizetek? A Lidl-nek nincs szüksége a pénzemre? Hát hogy többé nem is fogják meglátni, az biztos!

Már csak ezért is ildomos lenne valahogy elfogadtatni azt az RMDSZ-es törvénytervezetet, amelyik „hivatalossá” tenné a magyar nyelv használatát Székelyföldön! Azért, hogy bőrünkön élősködő senkiháziak ne tudják az orrunk alá dörgölni, hogy muszáj megtanulni románul. Ha hetvenvalahány évet le tudtam élni anélkül, már ne tegyük kötelezővé számomra!

(Név és cím a szerkesztőségben)

 

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük az Ikafalvi Református Egyházközségnek, Bardocz Csaba tiszteletes úrnak és a Református Nők Egyesületének az idősek többrendbeli támogatását, az élelmiszert és a süteményeket. Jól esik a figyelmesség, a gondoskodás!

F. E., Futásfalva

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 8., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 16

  FELHÍVÁS
  NYELVI, KÖZÖSSÉGI JOGAINK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE

  NE VÁSÁROLJUNK OLYAN HELYEN, HÁROMSZÉKEN, AHOL BŰN MAGYARNAK LENNI, MAGYARUL MEGSZÓLALNI!

  Olvasom a Székely Hírmondó oldalán megjelent: “Rám szólt a kasszásnő”, olvasói levelet. Idős, keserű, mélyen megbántott ember szavai ütnek szíven. Rászóltak, hogy beszélje az állam nyelvét. Sepsi- szentgyörgyön! 2020-ban!
  Az, hogy a hazafiságtól túlfűtöttt, a janicsár megfelelési kényszertől űzött és az identitászavartól elborult elméjű román államelnök nyilatkozatai, a nagypolitika szintjén mit váltottak ki, az várható volt és, sajnos lesz ez még rosszabb is…
  Az, hogy a különböző közintézmények ügyfélkezelési módeszertanába nem fér bele az alkotmány által (még) szavatolt és a “dicső” Unió által kifejezetten ajánlott anyanyelv-használat, az még, ha nem elfogadható, nehezen emészthető is egy háromnegyede részben magyarok lakta megyeszékhelyen, de egy Romániához hasonló “jogállam”-ban a kisebbségi lét átka, velejárója. Az azonban, hogy Háromszék szívében, egy, főleg a székely-magyar emberek pénzén hasznot húzó magánvállalkozás második, vagy harmadik korosztályos, vagy idetelepített alkalmazottja, megengedhet ilyen magatartást magának, az minimum arculcsapás a megye, a város magyar lakosságával szemben! Ezért, az illető kereskedelmi egységtől magyarként, emberként, kérni fogom az alkalmazott felelősségre vonását, a vásárló közösséget, pedig arra bíztatom, éljen anyanyelve használati jogával, ne hagyja magát elbizonytalanítani, holmi jött-ment korlátolt elméjű alkalmazott viselkedésétől. Van elég helyi termelő, helyi vállalkozás, vagy olyan kereskedelmi egység, piaci árus, akinek (még magyarként is) megerőltetés a termék magyar nevének feltüntetése az árcímkén, de akinek nem gond a másik, az EMBER iránt nyújtott tisztelet.

  Tisztelettel,

  Máthé Árpád
  Árkos

  • User
   Dátum: 2020. május 8., 13:38
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Miért nem lehet kimondani az üzlet nevét? Én a Bilire tippelek ,mert ott eddig zömeben csak ilyen pénztárosokkal találkoztam…Az a baj ,hogy a helyi termelőkkel elfutott a ló az árakkal…mondta valaki ,hogy a házi csontos!! karajért 50 lejt kérnek.

 • User
  Dátum: 2020. május 8., 13:41
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Senki nem kellene oda menjen vásárolni ezután ! A saját pénzed mellett még megaláznak . Van helyi üzlet bőven onnan kell vásárolni . Őket kell támogatni főleg most ilyen nehéz időben.

 • User
  Dátum: 2020. május 8., 15:34
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az europai unios allamok nyelvei hivatalosak az union belul , igy a magyar is , fuggetlenul attol , hogy Romaniaban vagy Nemetorszagban szolalsz meg. Tobbsegben magyarlakta videken a kisebbsegi romannak ezt illene tudnia. Meg egy ilyen felvilagosito beszolaskor , ott kell hagyni mindent a penztaros elott es sarkon fordulni. Van mas uzlet is!

 • User
  Dátum: 2020. május 9., 0:05
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Az unió nyelvei az uniós intézményekben hivatalosak, nem a tagállamok saját intézményeiben. Ráadásul itt egy magáncég alkalmazottjáról van szó… Ez simán “csak” bunkóság és tiszteletlenség. Lehetne tiltakozni ott nem vásárlással, be lehetett volna írni a vásárlók könyvébe, de kb. ennyi.